x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Secretarul general ONU aruncă bomba. Vrea schimbarea componenței Consiliului de Securitate

Secretarul general ONU aruncă bomba. Vrea schimbarea componenței Consiliului de Securitate

de Redacția Jurnalul    |    21 Mai 2023   •   13:40
Secretarul general ONU aruncă bomba. Vrea schimbarea componenței Consiliului de Securitate
Sursa foto: Hepta

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, vrea reformarea Consiliului de Securitate, ca urmare a războiului din Ucraina și a pandemiei de COVID-19.

 Declarația a fost făcută, duminică, în timpul unei coferințe de presă. El a spus că a venit timpul unei schimbări la Consiliul de Securitate astfel încât organismul să se alinieze la „realitățile lumii de astăzi".

„Arhitectura financiară globală este învechită, disfuncțională și nedreaptă. În fața șocurilor economice provocate de pandemia COVID-19 și de invazia rusă în Ucraina, ONU nu a reușit să își îndeplinească funcția sa principală de plasă de siguranță globală", a declarat Antonio Guterres, potrivit Reuters.

Conferința de presă a avut loc la Hiroshima, în Japonia, unde s-a desfășurat reuniunea G7.

ONU este cea mai importantă organizație internațională din lume, cu 193 de state membre, și a fost înființată în 1945, la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Membrii acesteia au semnat Carta ONU, potrivit căreia organizația trebuie să asigure pacea mondială, respectarea drepturilor omului, cooperarea și respectarea dreptului internațional. Sediul central se află la New York.

Consiliul de Securitate este alcătuit din 5 membri permanenți, care sunt statele învingătoare în al Doilea Război Mondial, respectiv SUA, Rusia, China, Franța, Marea Britanie. Alte 10 state au calitate de membri nepermanenți. 

×