x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Serbia vrea să desfășoare trupe în Kosovo. Ce spune Aleksandar Vucic

Serbia vrea să desfășoare trupe în Kosovo. Ce spune Aleksandar Vucic

de Redacția Jurnalul    |    16 Dec 2022   •   14:11
Serbia vrea să desfășoare trupe în Kosovo. Ce spune Aleksandar Vucic
Sursa foto: Hepta

Autoritățile de la Belgrad vor să ceară permisiunea NATO de a desfășura trupe în Kosovo, în urma tensiunilor din ultimele săptămâni, spune președintele Aleksandar Vucic, citat de Reuters.

Războiul din regiune s-a încheiat în 1999, printr-o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU, după ce NATO a bombardat Serbia și a scos regiunea Kosovo de sub autoritatea Belgradului. Kosovo și-a autoproclamat independența în 2008, nerecunoscută de 5 state UE și Rusia.

Serbia nu s-a împăcat niciodată că provincia a fost desprinsă din teritoriul său dar acum este pentru prima oară când vrea să trimită soldați în zonă. 
"Guvernul va cere revenirea a sub o mie de soldați de armată şi poliţie. Nu mă aştept să primesc un răspuns pozitiv", a precizat Vucic, care a explicat că solicitarea va fi trimisă prin e-mail dar va fi înmânată și fizic KFOR, misiunea NATO din Kosovo. Această acțiune va avea loc, vineri, la unul dintre punctele de trecere a frontierei. 

Decizia autorităților de la Priscina de a preschimba plăcuțele de înmatriculare în Serbia, datate dinaintea războiului, a stârnit un val ne nemulțumiri, proteste și violență în zonă, mai multe drumuri au fost blocate și puncte de frontieră. În nordul Kosovo populația majoritară este de etnie sârbă. 

Solicitarea președintelui Vucic se bazează pe o prevedere din rezoluția ONU care prevede că poate să staționeze trupe la punctele de trecere a frontierei, în zone cu majoritate sârbă și în situri creștine, însă  numai cu aprobara KFOR.

"Asistăm cu toţii la ameninţarea constantă a Serbiei la adresa Kosovo. Serbia şi liderul ei, Aleksandar Vucic, ştiu foarte bine că prezenţa armatei sârbe pe teritoriul Kosovo a încetat o dată pentru totdeauna la 12 iunie 1999", a spus preşedinta Kosovo, Vjosa Osmani, în fața parlamentului din Priștina.

Kosovo și-a depus cererea de aderare la UE în această săptămână. 

 

×
Subiecte în articol: kosovo serbia Aleksandar Vucic nato kfor