x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Si Letonia a taiat pensiile pe motiv de criza, dar a trebuit sa dea toti banii inapoi

Si Letonia a taiat pensiile pe motiv de criza, dar a trebuit sa dea toti banii inapoi

16 Iun 2010   •   00:00

Guvernul Boc nu este singurul care a decis sa-i sacrifice pe pensionari pentru a face rost de bani, dar este probabil singurul care va reusi sa o faca. Aceeasi idee au avut-o si guvernantii din Letonia, dar au fost dati in judecata si obligati sa le dea banii inapoi pensionarilor, scrie ziare.com

Dupa ce a imprumutat 7,5 miliarde de euro de la FMI si UE, la sfarsitul anului 2008, Letonia a trebuit sa taie cheltuielile publice cu 702 milioane de euro in fiecare an, pana in 2012. Printre masurile de austeritate luate de Riga s-a aflat si taierea pensiilor cu 10 pana la 70%.

Totusi, in 21 decembrie 2009, Curtea Constitutionala a Letoniei a decis ca masura guervnului e ilegala si incalca dreptul cetateanului la securitate sociala, potrivit AFP, preluat de France 24.

Judecatorii Constitutionali afirmau atunci ca guvernul are dreptul sa stranga cureaua in timpul crizei, dar intelegerile semnate cu institutiile financiare internationale nu trebuie sa fie folosite ca argument pentru limitarea drepturilor cetatenilor.

Mai mult, Curtea a declarat ca reducerile de pensii care se aplicau din iulie 2009 erau ilegale si a dat termen Parlamentului pana in martie 2010 sa le anuleze. Guvernul a primit timp pana in 2015 sa le dea batranilor banii inapoi.

Unul dintre ministrii letoni spunea atunci ca guvernul trebuie sa gaseasca 258 de milioane de euro pentru a returna banii din pensii si pentru a relua plata lor integrala.

×
Subiecte în articol: externe