x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Și nemții vor să cumpere avioane F-35

Și nemții vor să cumpere avioane F-35

04 Feb 2022   •   09:20
Și nemții vor să cumpere avioane F-35

Germania înclină să achiziţioneze avionul de luptă american F-35 construit de Lockheed Martin pentru a înlocui Tornado-ul său învechit în contextul acordurilor NATO privind domeniul nuclear, dar o decizie finală nu a fost luată.

"Ca o chestiune de politică, nu vom confirma sau comenta în mod public transferurile sau vânzările propuse în domeniul apărării până când acestea nu au fost notificate în mod oficial Congresului. Vă trimitem la guvernul german pentru a discuta despre viitoarele lor planuri de achiziţii în domeniul apărării", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington.

Germania trebuie să îşi înlocuiască rapid avioanele Tornado învechite pentru a rămâne parte a acordului NATO cu privire la armamentul nuclear, lucru pe care noul guvern condus de cancelarul Olaf Scholz s-a angajat să îl facă.

Germania nu deţine arme nucleare, dar Tornado este singurul avion german capabil să transporte bombe nucleare americane, depozitate în Germania, în cazul unui conflict militar. Dar forţele aeriene zboară cu acest avion din anii 1980, iar Berlinul intenţionează să îl elimine treptat între 2025 şi 2030.

Noua coaliţie din Germania a declarat că va achiziţiona un înlocuitor la începutul mandatului de patru ani. Sursa germană din domeniul apărării a declarat că se aşteaptă ca Scholz să ridice această problemă în timpul unei călătorii la Washington săptămâna viitoare, potrivit Reuters.

În cazul în care Germania decide să cumpere F-35, ar fi o lovitură pentru Boeing, al cărui F-18 a fost preferat de fostul ministru german al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer pentru a înlocui Tornado.

O decizie de a opta pentru un avion de luptă american ar putea supăra şi Franţa. Parisul a urmărit cu precauţie deliberările germane din trecut cu privire la alegerea F-18 sau F-35, îngrijorat că ar putea submina dezvoltarea unui avion de luptă comun franco-german care ar trebui să fie gata în 2040.

Nu este clar câte avioane F-35 ar vrea Germania să cumpere. Kramp-Karrenbauer plănuise să cumpere 45 de F-18, dar acestea erau destinate să înlocuiască atât avioanele Tornado însărcinate cu partajarea nucleară, cât şi pe cele pentru război electronic.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: avioane F-35