x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Soldații ucraineni înconjurați de ruși au primit ordinul „Scapă cine poate” 

Soldații ucraineni înconjurați de ruși au primit ordinul „Scapă cine poate” 

de Redacția Jurnalul    |    21 Feb 2024   •   08:20
Soldații ucraineni înconjurați de ruși au primit ordinul „Scapă cine poate” 
Sursa foto: Hepta

Ordinul de retragere din Avdiivka, orașul cucerit de ruși săptămâna trecută, a fost dat de comandanții ucraineni mult prea târziu, când ultimele puncte de rezistență erau complet încercuite de inamic. Soldaților li se promisese că vor fi evacuați, însă ultimul mesaj primit de la superiorii lor poate fi tradus prin „Scapă cine poate”. 

Militari ucraineni scăpați din infernul de la Avdiivka au povestit pentru BBC scene înfiorătoare.

Unitatea lor se află la periferia din sud-estul orașului, când în sfârșit a primit permisiunea să se retragă. Rușii erau deja peste tot, iar un grup de 10 militari au pornit să deschidă calea pentru restul trupei. „Erau cei mai bravi dintre noi”, le-a spus soldatul Viktor Bilyak jurnaliștilor britanici.

Întâmpinați de artileria rusă, doar trei s-au mai întors. Unul dintre ei, Ivan Zhyntyk, grav rănit. Chiar el a apelat prin radio comandamentul, cerând sprijin. I s-a spus că fiecare trebuie să iasă din încercuire pe cont propriu. „Ce facem cu răniții?”, a întrebat rănitul Viktor Zhyntyk. „Lăsați-i în urmă”, a venit răspunsul.

„Toată lumea a auzit conversația radio și a înghețat”, povestește Viktor.

Să cari răniții sub bombardament, noaptea, era imposibil, spune Viktor. „Inamicul a tras în noi cu mortiere, tancuri, artilerie și drone kamikaze de noapte. Toate odată. Un grup din spatele nostru a fost lovit în plin de un obuz. Nu a scăpat niciunul”.

Ivan Zhyntyk a rămas în încercuire cu alți cinci camarazi. Când rușii au ajuns la ei, Ivan vorbea la telefon cu cumnatul său. În mijlocul discuției, cineva a strigat în rusă: „Aruncați armele!”. Iar după o pauză,  „Închide telefonul!”. Apoi rudele l-au recunoscut pe Ivan Zhyntyk într-o înregistrare video difuzată de un blog rusesc. Era mort, alături de alți doi camarazi. 

×
Subiecte în articol: soldati ucraina rusi ordin