x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Solidaritate: Și Slovacia expulzează trei diplomaţi ruşi

Solidaritate: Și Slovacia expulzează trei diplomaţi ruşi

22 Apr 2021   •   22:37
Solidaritate: Și Slovacia expulzează trei diplomaţi ruşi

Guvernul Slovaciei a anunţat, joi, expulzarea a trei diplomaţi ruşi, în semn de solidaritate cu Cehia, care a cerut plecarea a 18 diplomaţi ruşi acuzaţi de spionaj şi implicare în activităţi ilegale.

"Ca reacţie la recentele evenimente din sfera noastră geopolitică şi în solidaritate cu Cehia, trei membri ai Ambasadei Rusiei din Bratislava trebuie să îşi încheie activităţile şi să părăsească Slovacia în cel mult şapte zile", a declarat premierul Eduard Heger, prin Twitter.

"Vrem să construim cu Rusia o relaţie bazată pe respect reciproc", a subliniat premierul Slovaciei.

Guvernul Slovaciei susţine că cei trei diplomaţi ruşi vizaţi de măsura expulzării sunt implicaţi în activităţi de spionaj, informează site-ul Dennikn.sk.

Decizia Slovaciei va fi urmată de o măsură similară a Rusiei.

Guvernul Cehiei le-a cerut marţi statelor membre ale Uniunii Europene şi Alianţei Nord-Atlantice să dea dovadă de solidaritate cu Praga în criza cu Rusia, inclusiv să expulzeze agenţi ai serviciilor ruse de informaţii. "Vom cere acţiuni colective din partea ţărilor din cadrul Uniunii Europene şi Alianţei Nord-Atlantice care să vizeze expulzări, în semn de solidaritate, ale agenţilor serviciilor secrete ruse identificaţi în state UE şi NATO", a declarat Jan Hamacek, ministrul ceh de Externe în exerciţiu.

Guvernul Cehiei a dispus, sâmbătă, expulzarea a 18 diplomaţi ruşi acuzaţi de activităţi de spionaj. Potrivit Guvernului Cehiei, diplomaţii ruşi expulzaţi colaborau cu Serviciul rus de Informaţii Militare (GRU). Autorităţile de la Praga suspectează că Serviciul rus de Informaţii Militare (GRU) a fost implicat în exploziile produse în anul 2014 la două depozite de muniţie din localitatea Vrbětice, un incident soldat cu doi morţi.

Alianţa Nord-Atlantică a anunţat că susţine Cehia, stat membru NATO. "Decizia Cehiei intervine pe fondul unui comportament periculos al Rusiei. Exprimăm solidaritate cu apropiaţii victimelor exploziei din Vrbětice. Cei responsabili trebuie aduşi în faţa justiţiei", a declarat duminică un oficial din cadrul NATO.

În replică, Administraţia Vladimir Putin a anunţat expulzarea a 20 de diplomaţi cehi.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: expulzare rusi slovacia