Principiul dominoului a fost declanşat la Bruxelles, după ce în presă au apărut informaţii potrivit cărora oameni din interiorul şi exteriorul Comisiei Europene se ocupă cu spionajul. Jurnaliştii s-au arătat extrem de nemulţumiţi că au fost incluşi pe "lista suspecţilor".
Cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung publicase zilele trecute o notă internă a şefului serviciului de securitate al CE, în care se arată că "anumite state, grupuri de presiune, jurnalişti şi agenţii private încearcă să obţină informaţii sensibile şi protejate". Faptul că jurnaliştii au intrat în posesia informării a alertat Executivul european, care a concluzionat, prin vocea purtătorului de cuvânt al serviciului ce se ocupă de probleme administrative, audit şi antifraudă, că pe holurile şi în birourile CE circulă tot spioni sub acoperire. "Nu ne referim doar la jurnalişti. Poate să fie şi stagiara blondă, cu picioare lungi. Avem un exemplu al unei stagiare, al unui membru al unei administraţii naţionale şi al unui expert IT", a spus Valerie Rampi, purtătoare de cuvânt.
Asociaţia internaţională a jurnaliştilor a protestat ieri faţă de declaraţiile lui Rampi. Preşedintele acestei asociaţii, Lorenzo Consoli, a declarat că "jurnaliştii au datoria de a căuta în egală măsură informaţii confidenţiale. Aceasta face parte din misiunea noastră – în interesul publicului şi pentru căutarea adevărului. E inacceptabil că membrii serviciilor de securitate de la CE pun pe acelaşi loc jurnaliştii şi alte categorii de oameni ale căror interese sunt total diferite".
Citește pe Antena3.ro