Situaţia cetăţenilor romăni care muncesc in străinătate in condiţii inacceptabile a fost dezbătută in cadrul unei intălniri a europarlamentarului Sivlia Ciornei, membru al grupului liberal din Parlamentul European, cu comisarul european pentru Justiţie şi Afaceri Interne, Franco Frattini.
Situaţia cetăţenilor romăni care muncesc in străinătate in condiţii inacceptabile a fost dezbătută in cadrul unei intălniri a europarlamentarului Sivlia Ciornei (foto), membru al grupului liberal din Parlamentul European, cu comisarul european pentru Justiţie şi Afaceri Interne, Franco Frattini. Potrivit unui comunicat al Partidului Conservator, din care face parte europarlamentarul romăn, intălnirea a avut loc la Strasbourg şi a avut drept temă generală de discuţie traficul cu fiinţe umane la nivel european.
Presa romănească a semnalat diverse cazuri in care romăni plecaţi să lucreze in Germania, Cehia, Marea Britanie, in domeniul agriculturii sau construcţiilor, au ajuns să fie exploataţi şi nu au beneficiat de condiţii de muncă şi de plată decente. "Este nevoie ca statele membre să asigure o aplicare corectă a legislaţiei muncii. Toţi lucrătorii trebuie să beneficieze de condiţii de muncă şi de plată decente, conform prevederilor legale comunitare şi a celor naţionale. Mă bucur că domnul comisar Franco Frattini intenţionează ca in viitorul apropiat să inăsprească sancţiunile pentru angajatorii care nu respectă legislaţia muncii şi drepturile angajaţilor, care permit munca ilegală şi că intenţionează să introducă şi pedeapsa penală pentru unele cazuri", a declarat Ciornei.
LINIE SPECIALĂ. Alături de europarlamentarul danez Karin Riis-Jorgensenau, Silvia Ciornei i-a propus lui Frattini infiinţarea liniei telefonice unice la nivel european, specializată şi multilinguală, in sprijinul victimelor traficului uman. O solicitare documentată urmează să fie depusă la Comisia Europeană, fiind necesar acordul miniştrilor Transporturilor din cele 27 de state membre. In situaţia in care se vor obţine aprobările necesare, linia telefonică ar putea deveni funcţională la sfărşitul anului 2008.