x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Stare de urgenţă la Bangkok − Parlamentul invadat, personalităţile evacuate cu elicopterele

Stare de urgenţă la Bangkok − Parlamentul invadat, personalităţile evacuate cu elicopterele

07 Apr 2010   •   00:00

"Cămăşile roşii", care cer demisia premierului thailandez, au invadat curtea Parlamentului, iar primul ministru a decretat stare de urgenţă la Bangkok şi în cinci provincii, promiţând readucerea calmului în ţară cât mai rapid.

Abhisit Vejjajiva a ridicat tonul, miercuri, după o reuniune de urgenţă a guvernului, împotriva "cămăşilor roşii" favorabile fostului premier în exil, Thaksin Shinawatra, după ce mai multe zile a repetat că doreşte rezolvarea crizei pe calea discuţiilor, potrivit AFP.

Este pentru a patra oară din 2008 că Thailanda, ţară asiatică foarte instabilă politic, a recurs la această măsură care interzice adunările mai mari de cinci persoane şi permite forţelor de ordine să facă arestări fără mandat.

Începând de sâmbătă, manifestanţii s-au instalat într-un important cartier turistic şi comercial al capitalei Bangkok. Marţi seara, numărul lor ajunsese la circa 55.000. Simţindu-se puternică, opoziţia "roşie" a trecut la provocări. Acestea au culminat miercuri cu invadarea curţii Parlamentului, după ce a fost distrus grilajul de la intrare cu un camion.

În mai puţin de o oră, două elicoptere Blackhawk, trimise de regimentul 11 infanterie al armatei, unde s-a retras guvernul, au aterizat în spatele clădirii. În 15 minute, mai multe personalităţi au fost evacuate.

Opoziţia "roşie" îl acuză pe Abhisit, la putere din decembrie 2008, că serveşte elitele, cerându-i plecarea imediată şi revenirea la ordinea constituţională în vigoare înaintea puciului din 2006 împotriva lui Thaksin. Acesta, om de afaceri, trăieşte în exil din 2008 pentru a scăpa de o pedeapsă cu închisoarea pentru malversaţiuni financiare.

×
Subiecte în articol: externe