x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Statele Unite nu au observat livrări de armament chinez în Rusia

Statele Unite nu au observat livrări de armament chinez în Rusia

23 Mar 2022   •   12:00
Statele Unite nu au observat livrări de armament chinez în Rusia

Administraţia SUA nu a obervat acţiuni ale Chinei privind furnizarea de armament Rusiei de la conversaţia preşedinţilor Joseph Biden şi Xi Jinping, a declarat marţi seară Jake Sullivan, consilierul prezidenţial american pentru Siguranţă Naţională, citat de CNN.

"Nu pot face predicţii, dar vă pot spune că, de la recentele întâlniri şi de la conversaţia preşedintelui Biden cu Xi Jinping, nu am observat furnizarea de către China de echipamente militare Rusiei, dar sigur că monitorizăm situaţia atent", a declarat Jake Sullivan într-o conferinţă de presă, potrivit CNN.

"Vom continua să monitorizăm. Preşedinte Biden i-a transmis clar preşedintelui Xi Jinping implicaţiile şi consecinţele unei furnizări de echipamente, iar partea chineză înţelege bine", a subliniat Jake Sullivan.

China, care are relaţii bune cu Rusia, a evitat să condamne direct invazia militară rusă în Ucraina, dar a pledat în mai multe rânduri pentru respectarea suveranităţii naţiunilor şi a cerut Moscovei să găsească o soluţie diplomatică. Conform unor oficiali de la Washington, Beijingul analizează posibilitatea de a oferi asistenţă militară Rusiei. China nu a confirmat, dar nici nu a infirmat aceste informaţii. În schimb, Rusia a anunţat că nu a cerut asistenţă militară din partea Chinei.

În discuţia de vineri, Joseph Biden i-a prezentat preşedintelui chinez, Xi Jinping, implicaţiile unei potenţiale decizii a Chinei de a oferi asistenţă militară Rusiei şi a pledat pentru menţinerea contactelor în mod constant între Washington şi Beijing. "Preşedintele Biden a detaliat eforturile SUA iniţial de a împiedica, iar ulterior de a reacţiona la invazie, inclusiv prin impunerea de costuri Rusiei. A descris implicaţiile şi consecinţele situaţiei în care China ar furniza susţinere logistică Rusiei, în timp ce această ţară comite atacuri brutale asupra oraşelor ucrainene şi a civililor. Preşedintele SUA a evidenţiat susţinerea pentru o soluţie diplomatică la această criză. Cei doi lideri au convenit asupra importanţei de a menţine deschise canalele de comunicare şi de a gestiona competiţia între cele două ţări", a transmis Casa Albă.

La rândul său, Xi Jinping a pledat vineri, în discuţia cu Joseph Biden pentru evitarea conflictelor militare şi a confruntărilor între naţiuni, în contextul amplificării tensiunilor dintre Occident şi Rusia din cauza intervenţiei militare ruse în Ucraina. "Relaţiile între state nu pot ajunge în etapa confruntărilor militare. Conflctele şi confruntările nu sunt în interesul nimănui. Pacea şi securitatea sunt cele mai valoroase comori ale comunităţii internaţionale. În prezent, lumea nu este în pace şi nici liniştită. Criza din Ucraina este ceva ce nu vrem să vedem. În calitatea de membri permanenţi ai Consiliului de Securitate ONU şi de cele mai mari economii ale lumii, nu trebuie doar să conducem în direcţia corectă relaţiile China-SUA, ci trebuie să asumăm responsabilităţi internaţionale şi să depunem eforturi pentru pace şi calm", a afirmat Xi Jinping.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: armament chinez