x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Stephen Hawking spune că a încercat să se sinucidă atunci când şi-a pierdut abilitatea de a vorbi

Stephen Hawking spune că a încercat să se sinucidă atunci când şi-a pierdut abilitatea de a vorbi

17 Iul 2014   •   17:56
Stephen Hawking spune că a încercat să se sinucidă atunci când şi-a pierdut abilitatea de a vorbi

Profesorul Stephen Hawking a declarat, într-un interviu pentru BBC, că a încercat să se sinucidă în anii '80, atunci când a pierdut posibilitatea de a respira normal şi de a vorbi, în urma afecţiunii de care suferă.

Fizicianul a vorbit despre propriile experienţe în condiţiile în care în Marea Britanie se dezbate posibilitatea de a se introduce eutanasia la oameni.

Hawking, de 72 de ani, considerat unul dintre cei mai influenţi fizicieni din zilele noastre, a fost diagnosticat în 1963 cu scleroză laterală amiotrofică, boală care duce la paralizie şi eventual la moarte. Deşi i s-au mai dat doar trei ani de trăit, Hawking a suportat surprinzător de bine boala.

În 1985, însă, Hawking, care era deja în căruciorul cu rotile, a făcut o pneumonie în urma căreia nu a mai putut respira normal. Medicii i-au introdus atunci un tub prin gât pentru a-l ajuta să respire, procedură în urma căreia fizicianul şi-a pierdut abilitatea de a vorbi.

"Recunosc că după ce am făcut operaţia de traheostomie, am încercat să mă sinucid, încetând să mai respir. Totuşi, reflexul de a respira a fost prea puternic", a povestit Hawking.

Acesta spune, însă, că sprijină proiectul de lege care să permită medicilor să prescrie doze letale de medicamente pacienţilor aflaţi în fază terminală, care suferă dureri puternice.

"Dacă ai o boală terminală şi ai dureri mari, cred că ai dreptul de a alege să-ţi iei viaţa. În cazuri similare nu lăsăm animalele să sufere. De ce să prelungim o durere împotriva voinţei pacientului? Cred că oamenii trebuie să aibă dreptul de a alege să îşi ia viaţa, indiferent dacă sunt capabili să o facă singuri sau au nevoie de asistenţă", a declarat Hawking.

Acesta a adăugat că dacă se stabilesc reguli clare, măsura nu va fi folosită în mod pripit de pacienţi.

"Aş sugera ca cel puţin doi medici să ateste faptul că persoana are dureri mari şi mai puţin de un an de trăit. Aş sugera, de asemenea, ca persoanei în cauză să i se acorde cel puţin două săptămâni pentru a analiza decizia şi a avea posibilitatea de a se răzgândi", a spus fizicianul.

Întrebat dacă el însuşi ar lua din nou în calcul sinuciderea, Hawking a spus că această alegere i s-ar părea greşită.

"Cred că avem dreptul de a ne controla viaţa, inclusiv sfârşitul ei. În ce mă priveşte, cred că sinuciderea ar fi o gravă eroare. Aş lua-o în calcul doar dacă aş avea dureri mari, fără posibilitatea ca acestea să fie alinate", a mai spus Hawking. 

×