x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

de Sînziana Stancu    |    03 Dec 2008   •   00:00

Bush rememorează curcubeul de la Bucureşti
Preşedintele în exerciţiu al Statelor Unite, George W. Bush, a evocat, cu ocazia unui forum pe tema sănătăţii globale, "momentul extraordinar" pe care l-a trăit cu ocazia vizitei sale la Bucureşti, în anul 2002, odată cu apariţia curcubeului, potrivit unui comunicat al Casei Albe. "Am avut parte de clipe minunate în calitate de preşedinte. Unul din acestea s-a petrecut într-o piaţă publică din capitala României, Bucureşti. Venisem să le urez bun venit în NATO (...) iar în momentul în care am început să vorbesc, a apărut un curcubeu. A fost un moment extraordinar. Îmi aduc aminte că era o zi ploioasă şi era puţin înnorat. "Dumnezeu zâmbeşte Bucureştiului", deoarece curcubeul se terminase exact în spatele balconului unde tiranul (Nicolae Ceauşescu n.r.) şi-a rostit ultimul discurs", a precizat Bush. "Curcubeul a anunţat zile mai bune pentru România", a declarat atunci preşedintele american.
   



Bush rememorează curcubeul de la Bucureşti
Preşedintele în exerciţiu al Statelor Unite, George W. Bush, a evocat, cu ocazia unui forum pe tema sănătăţii globale, "momentul extraordinar" pe care l-a trăit cu ocazia vizitei sale la Bucureşti, în anul 2002, odată cu apariţia curcubeului, potrivit unui comunicat al Casei Albe. "Am avut parte de clipe minunate în calitate de preşedinte. Unul din acestea s-a petrecut într-o piaţă publică din capitala României, Bucureşti. Venisem să le urez bun venit în NATO (...) iar în momentul în care am început să vorbesc, a apărut un curcubeu. A fost un moment extraordinar. Îmi aduc aminte că era o zi ploioasă şi era puţin înnorat. "Dumnezeu zâmbeşte Bucureştiului", deoarece curcubeul se terminase exact în spatele balconului unde tiranul (Nicolae Ceauşescu n.r.) şi-a rostit ultimul discurs", a precizat Bush. "Curcubeul a anunţat zile mai bune pentru România", a declarat atunci preşedintele american.
    

Propunere insolită: NATO ar trebui să invite Rusia
Alianţa Nord-Atlantică ar trebui să ridice problema aderării Rusiei la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), dacă în procesul extinderii sale spre Est se ghidează într-adevăr după principiul promovării democraţiei în spaţiul postsovietic, scrie, în ultimul număr al revistei Newsweek, editorialistul Michael Mandelbaum.
SUA susţin că a fi membră NATO pentru o ţară reprezintă cea mai bună garanţie a unor alegeri libere şi a respectării drepturilor constituţionale ale cetăţenilor, argumentează Mandelbaum, exprimându-şi surprinderea că NATO nu s-a gândit până acum să invite Rusia să adere, în condiţiile în care ea este cea mai importantă ţară din întregul spaţiu postsovietic. În opinia sa, NATO trebuie fie să primească Rusia în rândurile sale, fie să cedeze locul în favoarea unei noi arhitecturi de securitate, mult mai extinse.


Pakistanul propune o anchetă comună în atacurile de la Bombay

Pakistanul a propus Indiei crearea unei echipe comune pentru anchetarea atacurilor de la Bombay, după ce New Delhi a acuzat grupări teroriste pakistaneze că au comis aceste atentate, a anunţat ministrul pakistanez de Externe, citat de AFP. Anterior, ministrul indian de Externe declarase că, totuşi, India nu ia în considerare acţiuni militare împotriva Pakistanului ca urmare a faptului că toţi teroriştii prinşi sunt pakistanezi. La rândul său, Islamabadul a cerut atât dovezi, cât şi extrădarea arestaţilor.  

Teroriştii din Mumbay au folosit cocaină, LSD şi steroizi

Autorii atacurilor de la Mumbay ( fost Bombay) au folosit cocaină şi steroizi, pentru a rezista în cele 50 de ore cât a durat asaltul forţelor de securitate indiene, relata ieri Daily Telegraph, în ediţia electronică.Autorităţile indiene au găsit seringi şi alte obiecte asociate cu consumul de droguri (cocaină şi LSD) la locul atacurilor, soldate cu moartea a aproape 200 de persoane. Autorii atacurilor, care au urmat antrenamente speciale într-o tabără a grupării teroriste Lashkar-e-Taibat, foloseau şi steroizi, a căror prezenţă în organismul lor a fost confirmată de analizele de sânge. Cei zece terorişti au reuşit să se opună asaltului lansat de sute de militari de elită indieni, atrăgându-i în ambuscade sofisticate, menţinând un ritm de tragere constant şi beneficiind de o foarte bună cunoaştere a clădirilor unde au avut loc atacurile. Israelienii care au fost luaţi ostatici de terorişti, au fost torturaţi, legaţi unii de alţii şi ucişi ulterior, potrivit unor oficiali indieni şi israelieni, citaţi de Daily Telegraph în ediţia online.
    
Icoană cu chipul lui… Stalin
Într-o mică biserică dintr-o suburbie a oraşului Sankt-Petersburg, se află o icoană neobişnuită care îl reprezintă pe dictatorul sovietic Iosif Stalin alături de preafericita Matrona din Moscova, a relatat AFP. Icoana, comandată de omul de afaceri Alexandr Evseev şi oferită bisericii în septembrie, nu pare a-i deranja pe credincioşi. Potrivit legendei, Matrona (1881-1952), canonizată după moarte pentru minunile făcute în timpul vieţii, l-ar fi sfătuit pe Stalin să nu părăsească Moscova când trupele naziste erau la porţile oraşului în al doilea Război Mondial şi i-ar fi promis victoria împotriva Germaniei lui Hitler.              

ASIGURARE

Preşedintele american George  Bush a dat ordin ca toate navele comerciale care tranzitează Marea Neagră să fie asigurate împotriva riscurilor militare, în martie 2009, iar presa rusă speculează că Washingtonul se pregăteşte pentru un nou conflict în Caucaz, scrie Kommersant. Casa Albă recunoaşte că un memorandum publicat la 25 noiembrie pe site-ul Preşedinţiei se referă la situaţia din Georgia, ţară alimentată de navele americane cu armament şi alte echipamente. Bush a recomandat Fondului pentru Risc de Război să ofere "asigurări" navelor, inclusiv încărcăturii şi echipajelor, pentru pierderi şi daune suferite în perioade de conflict.

ELVEŢIENII FĂRĂ UN "PLAN B"
Elveţia "nu are un plan B" dacă prelungirea acordului cu UE privind libera circulaţie va fi respinsă la referendumul din 8 februarie, a declarat ministrul elveţian de Externe, Micheline Calmy-Rey, citat de Le Temps. Parlamentul elveţian a decis, în iunie, ca extinderea pentru România şi Bulgaria a liberei circulaţii şi prelungirea actualului acord cu UE pe această temă să fie votate în bloc, la referendumul din 8 februarie. Elveţia va trebui să denunţe acordul privind libera circulaţie înainte de 31 mai, iar şase luni mai târziu, tot pachetul de acorduri bilaterale va fi anulat.

CRIZA APROPIE

Criza economică şi financiară mondială a făcut să crească încrederea în Uniunea Europeană a Austriei, care devenise în ultimii ani una dintre ţările cele mai eurosceptice din UE, arată un sondaj publicat de AFP. Circa 78% dintre austrieci sunt de acord cu apartenenţa ţării lor la UE, comparativ cu 36% într-o anchetă Eurobarometru în iulie. Numărul austriecilor care cer retragerea ţării lor din UE a scăzut în paralel ajungând la 16%, conform noului sondaj realizat de Societatea austriacă de politică europeană, pe un eşantion de 1.000 de persoane.  Considerată drept unul dintre principalii beneficiari ai extinderii UE spre Est, Austria a cunoscut o scădere a şomajului la 3,0% din populaţia activă în luna octombrie, dar deseori i-a reproşat Bruxelles-ului că-i ameninţă calitatea vieţii, îndeosebi în dosarul referitor la tranzitul rutier sau la cel privind organismele modificate genetic.

ITALIENII RENUNŢĂ LA INTERNET

Italia este codaşă printre statele membre ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte conectarea la internet a calculatoarelor personale. Numai 42% dintre familiile din peninsulă au avut acces la acest serviciu în anul 2008, relatează presa italiană, citând ultimul raport Eurostat. Numai ţările nou-intrate în Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007, stau mai prost, în România, de pildă, fiind  conectate calculatoare la internet în 30% dintre locuinţele familiale, iar în Bulgaria ­ 25%. Deşi Italia este depăşită de toate ţările din Europa Centrală şi de Est care au aderat în 2004, în 2008  indicele abonaţilor la internet a scăzut, în 2007 el fiind de 43%, ceea ce demonstrează că în ultimul an mai multe familii italiene au renunţat la serviciul internet  decât cele care şi l-au instalat, fapt fără precedent.

CONDI LA PIAN
Secretarul de stat american, Condoleezza Rice, a cântat la pian, într-un concert susţinut pentru regina Elisabeta a II-a. Potrivit unor oficiali britanici citaţi de AFP, evenimentul s-a produs luni seara, la Palatul Buckingham, secretarul de stat aflându-se în vizită în Marea Britanie. Rice, care a studiat pianul din copilărie, a cântat o partitură de Brahms, acompaniată de soţia secretarului britanic de Externe şi de trei membri ai orchestrei simfonice din Londra. Condi şi-a exprimat dorinţa de a cânta la Buckingham, iar regina i-a propus să cânte în sala de muzică. Elisabeta a II-a a asistat la o parte a concertului, oferin-du-i ulterior lui Rice o înregistrare a acestuia.

LOCUL DOI
Polonia, România şi Bulgaria sunt primele trei ţări europene ca număr de emigranţi în 2005. Iar Germania era principala destinaţie din Europa a imigranţilor, urmată de Franţa şi Marea Britanie, potrivit raportului anual al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţii (OIM), publicat ieri. În 2005, Europa Centrală şi de Vest a primit 44,1 milioane de imigranţi, fluxul migratoriu principal provenind din Polonia (324.000 de persoane), România (202.000 de persoane) şi Bulgaria (82.000 de persoane). Cele mai importante creşteri ale numărului de imigranţi s-au înregistrat în Spania şi Italia, cu 194,2% şi respectiv cu 54,1%.


×
Subiecte în articol: externe