x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

15 Apr 2009   •   00:00

15 aprilie 2009



MAILAT DE MAREA BRITANIE
Românul care a violat o britanică în octombrie 2008 îşi ispăşeşte sentinţa în Marea Britanie. Ali Mailat (35 de ani) a săvârşit fapta într-o periferie a localităţii Wakefield Kirkgate, pe peronul gării. Victima, o asistentă în vârstă de 21 de ani, a cărei identitate nu a fost făcută publică, a fost bătută, violată, jefuită şi ameninţată cu moartea. Acum, Mailat se află după gratii, dar femeia spune că regimul în închisorile din Marea Britanie este prea lejer.
"Cred că ar trebui să-l trimită în România unde penitenciarele sunt mai ostile şi unde poate învăţa o lecţie", a declarat tânăra într-un interviu pentru tabloidul Daily Mail. Ea se teme încă pentru viaţa sa şi crede că doi dintre fraţii lui Mailat, aflaţi şi ei în închisorile britanice, ar putea să o intimideze. (A.A.)

COREEA DE NORD SE IZOLEAZĂ
Coreea de Nord vrea să redeschidă toate instalaţiile nucleare, pentru că s-a simţit insultată de decizia ONU de condamnare a tirului de rachetă balistică făcut de Phenian. Coreea de Nord a decis totodată retragerea de la negocierile multilaterale privind denuclearizarea sa. "Nu vom mai participa niciodată la astfel de discuţii şi nu ne vom mai considera legaţi de nici o decizie luată în cadrul acestor discuţii", a anunţat Ministerul de Externe.
Regimul comunist "urmează să-şi sporească forţa de disuasiune nucleară pentru a-şi asigura apărarea prin toate mijloacele. Vom lua măsuri pentru a ne redeschide instalaţiile nucleare dezactivate (...) şi a retrage tuburile de combustibil nuclear folosite", potrivit MAE nord-coreean. (A.A.)

GORDON BAJNAI, PREMIER

Gordon Bajnai (41 de ani), ministru în exerciţiu al Economiei în Ungaria, a fost ales marţi după-amiază premier de către Parlamentul ungar, succedându-i astfel în funcţie premierului demisionar, socialistul Ferenc Gyurcsany.
Potrivit AFP, Partidul Socialist, aflat la putere, depusese în Parlament "o moţiune de cenzură constructivă" pentru înlocuirea rapidă şi fără alegeri anticipate a lui Gyurcsany. Înaintea votului, Gordon Bajnai, independent, a anunţat înlocuirea unor miniştri-cheie în guvern. La Finanţe, el l-a numit pe Peter Oszko, directorul filialei ungare a cabinetului american de analiză financiară Deloitte, în timp ce portofoliul Economiei i-a revenit expertului în tehnologia informaţiei Tamas Vahl, iar cel al Afacerilor Externe lui Peter Balazs, care a fost primul comisar european al Ungariei la Bruxelles. "Un an, un guvern, un forinţ", a declarat Bajnai. Acest "guvern de criză", format din experţi, tehnocraţi, va avea un mandat de doar un an, până la alegerile legislative din primăvara lui 2010, şi va avea un salariu simbolic de un forint (0,003 euro). (MFM)

PIRAŢII ATACĂ DIN NOU
Un al doilea cargobot, sub pavilion togolez, a fost capturat marţi de piraţi în largul coastelor Africii, după capturarea, în cursul aceleiaşi zile, a unei nave greceşti, a declarat un purtător de cuvânt al NATO.
"Pot confirma că un al doilea cargobot, Sea Horse, a fost capturat", a declarat Shona Lowe, de la comandamentul naval al NATO din Northwood, în Anglia.
Ea nu a putut preciza numărul membrilor echipajului de la bord, nici cetăţenia acestora şi nici dacă sunt teferi. Dimineaţa, piraţii somalezi au capturat, în Golful Aden, un cargobot grecesc sub pavilionul statului Saint-Vincent şi Grenadine, din Antilele Mici, care are la bord 22 de membri ai echipajului, cetăţeni filipinezi. (MFM)

ELIBERTAT CONTRA UN MILION DE EURO
Omul de afaceri bulgar Kiro Kirov, răpit la 27 martie, a fost eliberat luni înainte de miezul nopţii, la periferia Sofiei, în schimbul unei răscumpărări de un milion de euro, a relatat marţi site-ul Novinite.com.
Kirov a fost eliberat după 19 zile de captivitate. Fiul său Ivan Kirov a afirmat luni că a făcut tot ceea ce au cerut răpitorii şi că tatăl său, în vârstă de 70 de ani, se află într-o stare bună de sănătate, în pofida relelor tratamente la care a fost supus.
Potrivit radioului public bulgar, răpitorii au cerut iniţial trei milioane de leva (1,5 milioane de euro), dar cotidianul 24 Chasa a relatat că Ivan Kirov a plătit 500.000 de euro pentru viaţa tatălui său. În iulie 2008, persoane necunoscute l-au eliberat pe preşedintele clubului de fotbal Litex, Anghel Boncev, după trei luni de captivitate, dar au răpit-o pe soţia acestuia, care le adusese răscumpărarea. (MFM)

PRIMUL DROMADER CLONAT
Primul dromader clonat din lume s-a născut pe 8 aprilie, într-un laborator din Dubai şi se simte foarte bine, au anunţat reponsabilii Centrului de cercetare şi reproducţie din emiratul arab.
"Este primul dromader din lume care a fost clonat", a declarat Nisar Wani, unul dintre cercetătorii de la Centrul pentru reproducţie a camelidelor, finanţat de suveranul din Dubai, şeicul Mohammad Ben Rached Al-Maktoum. "Dromaderii sunt foarte folositori aici, mai ales pentru producţia de lapte şi pentru curse", a explicat cercetătorul. Puiul de dromader a primit numele de Injaz. Prima clonare a unui animal a fost realizată în 1996, în Marea Britanie - oaia Dolly, care a murit prematur, la vârsta de şase ani şi jumătate. (MFM)

×
Subiecte în articol: externe