x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

29 Mai 2009   •   00:00

29 mai 2009

GRECIA: FOST ŞEF AL SIEMENS, ACUZAT DE DARE DE MITĂ
Un fost director al filialei Siemens din Grecia, Michalis Christophorakos, este suspectat că ar fi mituit membri ai actualului Guvern de la Atena, scrie cotidianul german Suddeutsche Zeitung, citat de Mediafax.

Pe numele lui Christophorakos există deja un mandat internaţional de arestare, emis de justiţia greacă, iar ziarul precizează că fostul director (din perioada 1996-2007) ar fi dat bani formaţiunii Noua Democraţie (ND, aflată la putere), Partidului Socialist Pasok (în opoziţie), dar şi Guvernului actual pentru a manipula alegerile din Grecia în favoarea companiei Siemens.

Potrivit publicaţiei, suspiciunea de acordare de mită se bazează pe "o reclamaţie depusă chiar de Siemens la Înalta Curte de la München".


SIBERIA: O FETIŢĂ, CRESCUTĂ DE ANIMALELE SALE DE COMPANIE
Serviciile sociale din Rusia au găsit, într-un apartament dintr-o localitate siberiană, o copilă crescută de câini şi de pisici, informează AFP. Fetiţa are vârsta de 5 ani şi nu vorbeşte, dar înţelege limbajul animalelor, a anunţat Poliţia. Surse apropiate anchetei au declarat că micuţa locuia împreună cu părinţii şi bunicii, însă nici unul dintre aceştia nu se ocupa de copil. Ea nu avea voie să iasă din casă şi nu a învăţat niciodată să vorbească.

 

CEHIA: "UN OU PENTRU PARUBEK ÎN FIECARE ORAŞ"
Tinerii cehi au declarat "război cu ouă" fără milă la adresa liderului social-democraţilor (CSSD), fostul premier Jiri Parubek, în cadrul campaniei pentru alegerile europarlamentare, relatează AFP, citată de Mediafax. Potrivit presei europene, de câteva zile, Parubek este atacat cu ouă constant. "Să nu ne lăsăm descurajaţi! Vouă nu vă este ruşine?", a strigat candidatul la ultimul miting electoral.

Acest adevărat război a început cu două săptămâni în urmă, într-un oraş din apropiere de Praga, unde doi spectatori au aruncat cu ouă şi cu roşii în direcţia liderului politic. De atunci, această idee s-a propagat pe reţeaua de socializare Facebook, unde un tânăr ceh a lansat campania "Un ou pentru Parubek în fiecare oraş", căreia i s-au alăturat rapid 42.000 de susţinători.

Fostul premier ceh, în vârstă de 56 de ani, şi-a pierdut popularitatea în 2005, după ce a ordonat o intervenţie în forţă a trupelor de ordine împotriva unei petreceri "rave". Parubek se află, de asemenea, la originea recentei căderi a Guvernului Topolanek, în plin mandat la preşedinţia Uniunii Europene.

 

IORDANIA: FOST DEŢINUT LA GUANTANAMO, ARESTAT PENTRU TERORISM ÎN GOLF
Un fost deţinut de la Guantanamo şi alţi suspecţi au fost arestaţi în Iordania pentru terorism, informează ediţia online a cotidianului israelian Ha'aretz, citată de Mediafax. Potrivit acestei surse, care citează responsabili din Justiţie, Iordania a arestat patru militanţi islamişti, inclusiv un fost deţinut de la Guantanamo, pentru acuzaţia de pregătire a unor atacuri împotriva Israelului ca ripostă la presupusele masacre comise în cursul ofensivei israeliene în Fâşia Gaza.

 

R. MOLDOVA: UCIS DE UN STOP CARDIAC
Un tânăr decedat în timpul protestelor din Chişinău ar fi făcut stop cardiac din cauza loviturilor, informează PRO TV Chişinău, citat de Mediafax. Raportul medico-legal în cazul decesului lui Valeriu Boboc, în timpul protestelor de la 7 aprilie de la Chişinău, arată ca acesta a murit din cauza unui stop cardiac produs de lovituri în regiunea gâtului. Potrivit unor surse citate de presă, judecătorii, care urmau să examineze plângerea părinţilor la refuzul procurorilor de a prezenta materialele din dosarul penal, au amânat şedinţa pentru o săptămână.

 

AMERICA DE NORD: NAPOLITANO ÎŞI CERE SCUZE
Secretarul american pentru Securitate Internă, Janet Napolitano, a recunoscut public, miercuri, la Ottawa, că s-a înşelat sugerând că autorii atentatelor din 11 septembrie 2001 au trecut prin Canada, corectându-şi declaraţiile făcute în urmă cu mai multe săptămâni. În cadrul unei conferinţe de presă cu omologul său canadian, Peter Van Loan, ministru pentru Securitate Publică, Napolitano a regretat declaraţiile de luna trecută că membrii grupului terorist care a comis atentate împotriva Turnurilor Gemene ale World Trade Center din New York au intrat în Statele Unite din Canada.

 

UNGARIA: DIPLOMAŢIA VA INTRA LA APĂ
Reducerea corpului diplomatic ungar ar putea aduce Ungariei economii de 7 milioane anual, a declarat miercuri Peter Balazs, ministrul ungar al Afacerilor Externe, relatează Agenţia de ştiri MTI, citată de Mediafax. "Vrem să construim o reţea care să poată fi susţinută (financiar) şi eficientă, a cărei dimenisune să ţină cont de puterea economică a ţării. (Pentru aceasta) ar trebui să avem ambasade în mai puţin de 80 de ţări şi să avem aproximativ 12 oficii consulare", a spus şeful diplomaţiei externe de la Budapesta. Ministrul a precizat că este nevoie de o reducere cu circa 20 a numărului total de 118 misiuni diplomatice pentru a se face o economie de 7 milioane de euro anual. Comisia pentru Afaceri Externe din cadrul Guvernului şi Parlamentului ar putea lua o hotărâre finală cu privire la propunerea MAE ungar într-un interval de una-două săptămâni, a precizat Balazs.

×
Subiecte în articol: externe