x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA își evacuează ambasada din Niger

SUA își evacuează ambasada din Niger

de Redacția Jurnalul    |    03 Aug 2023   •   11:15
SUA își evacuează ambasada din Niger
Sursa foto: Hepta

Autoritățile americane au dispus evacuarea parțială a Ambasadei SUA din Niger, în urma loviturii de stat de săptămâna trecută. În paralel, continuă evacuarea cetățenilor străini aflați în țara africană.

Decizia a fost luată, deși americanii continuă să-l sprijine pe președintele destituit al Nigerului. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a discutat miercuri cu președintele destituit, Mohamed Bazoum, potrivit Departamentului de Stat. Lui Bazoum i s-a transmis că SUA se angajează să restabilească conducerea aleasă în mod democratic, potrivit BBC.

Ambasada SUA din capitala Niamey va fi evacuată parțial, dar va continua să funcționeze, au mai anunțat americanii. În paralel, sute de cetățeni străini, inclusiv români, sunt evacuați din țara africană.

Niger, unde atât Franța, cât și SUA dețin baze militare, a fost un aliat occidental cheie în lupta împotriva extremismului jihadist în Sahel.

După ce liderii militari din statul vecin Mali au ales să se asocieze cu grupul de mercenari ruși Wagner, Franța a mutat centrul operațiunilor sale regionale de combatere a terorismului în Niger. Săptămâna trecută, militarii au dat o lovitură de stat și au preluat puterea. Ei au avertizat împotriva „oricărui amestec în afacerile interne" ale țării și au încurajat protestele în timpul cărora a fost atacată ambasada Franței.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: ambasada sua niger