x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA: Proiect pentru legalizarea consumului de canabis

SUA: Proiect pentru legalizarea consumului de canabis

05 Dec 2020   •   20:50
SUA: Proiect pentru legalizarea consumului de canabis

Camera inferioară a Congresului american a aprobat un proiect de lege privind eliminarea canabisului de pe lista federală a drogurilor periculoase, un pas istoric către legalizarea marijuanei în Statele Unite, a anunțat AFP.

Textul a fost aprobat (228 voturi pentru, 164 contra) de Camera Reprezentanţilor, unde era susținut de democraţii majoritari, însă are şanse foarte mari să fie blocat în Senat, controlat în prezent de republicani.

Legea ar dezincrimina la nivel federal deţinerea de canabis, considerat de agenţia de luptă antidrog (Drug Enforcement Administration, DEA) ca fiind echivalent cu LSD, cocaina sau heroina, chiar dacă utilizarea sa este legală în grade diferite în numeroase state americane.

De asemenea, ar anula condamnările federale pentru infracţiunile minore la legislaţia privind stupefiantele, care conduce, potrivit susţinătorilor proiectului de lege, la încarcerare în masă, afectând în special minorităţile.

Potrivit organizaţiei pro-canabis NORML, este prima dată în ultimii 50 de ani când o cameră a Congresului a reexaminat clasificarea canabisului.

„Este un moment istoric”, a afirmat înainte de vot reprezentanta democrată de Hawaii, Tulsi Gabbard. Este „un pas spre sfârşitul costisitorului şi distrugătorului război american împotriva drogurilor, care a făcut din americani obişnuiţi criminali, a distrus familii şi a ruinat atâtea vieţi”, a adăugat ea.

Proiectul de lege ar introduce, de asemenea, o taxă de 5% asupra vânzării canabisului şi a derivaţilor acestuia, pentru a finanţa reintegrarea deţinuţilor condamnaţi şi ajutor pentru punctele legale de vânzare a canabisului, o industrie în plină expansiune în valoare de mai multe miliarde de dolari.

Potrivit unor sondaje recente, peste două treimi dintre americani sunt în favoarea legalizării canabisului.

În practică însă, canabisul nu ar fi legal în toată ţara, pentru că diferitele state vor deţine în continuare controlul propriei legislaţii antidrog.

Consumul de canabis din motive medicale este legal în 33 din cele 50 de state, precum şi în Washington, iar în 11 state şi în capitala federală pentru uz recreativ.

Opozanţii textului au insistat asupra pericolului dependenţei, în special în rândul tinerilor, şi au criticat prioritatea acordată acestui vot în detrimentul negocierilor privind un plan amplu de relansare a economiei, afectată de pandemia de coronavirus.

Votul a avut loc la câteva zile după o altă decizie istorică, la ONU. Comisia Naţiunilor Unite privind stupefiantele a aprobat eliminarea canabisului de pe cele mai stricte liste de control, pe care figura de 59 de ani şi care a descurajat utilizarea acestuia în scopuri medicale.

×
Subiecte în articol: legalizare canabis