x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA şi China sunt pe cale să semneze "un acord istoric"

SUA şi China sunt pe cale să semneze "un acord istoric"

28 Feb 2019   •   19:44
SUA şi China sunt pe cale să semneze "un acord istoric"

SUA şi China sunt pe punctul de a semna "un acord istoric" care ar urma să constrângă Beijingul să taie subvenţiile pentru întreprinderile de stat, a declarat joi un consilier al Casei Albe, informează AFP.

Într-un interviu pentru CNBC, consilierul Larry Kudlow a declarat că întrevederea dintre preşedintele Donald Trump şi omologul său chinez Xi Jinping, care ar urma să pecetluiască acest acord, va avea loc la sfârşitul lunii martie. "Progresele (în negocieri) au fost formidabile (...) Cred că ne îndreptăm spre un acord istoric", a spus el.

El a dezvăluit, de asemenea, că documentele asupra cărora lucrează negociatorii conţin "o parte importantă ce vizează atenuarea programului economic al Chinei până în 2025 şi o importantă reducere a subvenţiilor chineze".

Beijingul a lansat în 2015 un plan denumit "Made in China 2025", conceput pentru a propulsa ţara la rangul de lider mondial în domeniul tehnologiilor înalte ale viitorului, cum este, de exemplu, inteligenţa artificială. 

Pentru a reuşi acest lucru, el subvenţionează întreprinderile sale pentru a le transforma în campioni mondiali, ceea ce denunţă cu virulenţă Administraţia Trump, care nu doreşte că SUA să-şi piardă rolul de lider în domeniul tehnologiilor în faţa Chinei.

Prin urmare, o revizuire a planului "Made in China 2025" ar însemna pentru China să consimtă să-şi schimbe strategia economică şi să diminueze rolul statului în economia sa, ipoteză care stârneşte scepticism printre numeroşi experţi occidentali.

Negocierile cu China, lovită de războiul privind tarifele vamale declanşat de preşedintele american, au fost reluate la începutul anului. Donald Trump a decis să prelungească armistiţiul, prevăzut iniţial până la 1 martie, estimând că negocierile avansează bine.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: sua China acord istoric