x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA / Siestă neinspirată lîngă codurile de lansare a unei rachete nucleare

SUA / Siestă neinspirată lîngă codurile de lansare a unei rachete nucleare

de Veronica Micu    |    25 Iul 2008   •   00:00
SUA / Siestă neinspirată lîngă codurile de lansare a unei rachete nucleare

11:00 • Patru militari americani vor fi sancţionaţi pentru că au adormit în timp ce păzeau codurile de lansare a unei rachete nucleare, care erau însă dezactivate şi securizate, a anunţat astăzi US Air Force.

Patru militari americani vor fi sancţionaţi pentru că au adormit în timp ce păzeau codurile de lansare a unei rachete nucleare, care erau însă dezactivate şi securizate, a anunţat astăzi US Air Force.


INCIDENT. Isprava celor patru membri ai echipajului care păzea codurile datează din 12 iulie, incidentul avînd loc la baza aeriană de la Minot, Dakota de Nord. "O anchetă a putut stabili faptul că materialele secrete de apărare nu au fost compromise", a declarat un purtător de cuvînt al Aviaţiei, locotenent-colonelul Mike Paoli, subliniind că acestea erau dezactivate şi nu ar fi permis lansarea unei rachete. În plus, echipajul nu a părăsit niciun moment perimetrul securizat în care se aflau codurile, iar acestea erau inutilizabile pentru că fuseseră schimbate şi se aflau într-un computer protejat, a explicat purtătorul de cuvînt. Incidentul a fost raportat de unul dintre membrii echipajului care a adormit. "Este vorba despre o problemă de procedură. Însă atunci când manipulezi arme nucleare, toate aceste proceduri sunt etape ale procesului de securizare şi sunt importante", a reamintit Paoli. Episodul este cu atît mai stînjenitor pentru Aviaţia americană, cu cît survine după o serie de alte incidente, mai grave. Anul trecut, un bombardier B-52 a traversat Statele Unite avînd la bord rachete de croazieră cu focoase nucleare, instalate din greşeală şi fără ştirea echipajului. În martie, Aviaţia a recunoscut că a trimis din greşeală componente de focoase nucleare Taiwanului. Secretarul apărării Robert Gates a luat atunci decizia excepţională de a demite cei mai înalţi şefi ai aviaţiei, unul civil şi unui militar.

×
Subiecte în articol: externe