x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Suspiciuni de spionaj la Viena

Suspiciuni de spionaj la Viena

de Cristiana Toader    |    17 Iul 2009   •   00:00

17 parlamentari austrieci nu vor avea parte de vacanţă, ei fiind aleşi să facă parte dintr-o comisie de anchetă care analizează, începând de vineri, o serie de suspiciuni de spionaj în cadrul Legislativului, relatează AFP.



Comisia, alcătuită din reprezentanţi din cadrul a cinci partide parlamentare, a fost constituită după dezvăluirea verificării convorbirilor de pe telefonul mobil ale deputatului BZÖ (Alianţa pentru Viitorul Austriei) Peter Westenthaler, martor în cadrul unui caz de presupus trafic de droguri. În Austria, interceptările convorbirilor telefonice sunt legale dacă au fost autorizate în prealabil de un judecător.

Un alt caz care urmează să fie investigat se referă la o presupusă conspiraţie din partea serviciilor de spionaj din Kazahstan, despre care se presupune că au încercat să obţină informaţii despre Rakhat Aliev, fostul ginere al preşedintelui acestei ţări din Asia Centrală, Nursultan Nazarbaiev, prin intermediul unei întrebări parlamentare adresate de deputatul Harald Vilimsky, membru al FPÖ (Partidul Liberal Austriac).

Ambasada Kazahstanului de la Viena şi Vilimsky au negat acuzaţiile. Fără să aibă vreo competenţă în privinţa aplicării de sancţiuni, Comisia de anchetă parlamentară din Austria este un organ exclusiv politic. Martorii trebuie să spună adevărul, dar ei pot refuza să vorbească, excepţie făcând cazul în care comisia îi obligă să facă acest lucru, prin votul majorităţii. 

×
Subiecte în articol: externe