x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Szasz Jenõ, reales preşedinte al Partidului Civic Maghiar cu scandal

Szasz Jenõ, reales preşedinte al Partidului Civic Maghiar cu scandal

de Claudiu Sere    |    12 Apr 2010   •   00:00

Sâmbătă, în municipiul harghitean Gheorgheni, cu ocazia Adunării Naţionale (similară congreselor) a Partidului Civic Maghiar (PCM), Szasz Jenõ, a fost reales în funcţia de preşedinte. Liderii actuali ai PCM au avut şi o poziţie legată de alegerile legislative din Ungaria care au loc la 11 şi 25 aprilie a.c., aşteptându-se la o majoritate de 2/3 a FIDESZ, dar şi la integrarea naţională a maghiarilor din Bazinul Carpatic. Totodată, în cadrul Adunăturii pecemiste s-a decis, pe lângă reorganizarea unor filiale judeţene (Bihor şi Arad), şi decapitarea opozanţilor prin excluderea unor membri marcanţi ai partidului.

Litigiul în cadrul partidului a apărut în martie 2009, când la prima Adunare Naţională a partidului i s-a reproşat preşedintelui Szasz Jenõ că hotărârile adoptate nu sunt statutare, având în vedere că au primit drept de vot mai multe persoane, nu doar delegaţii, în număr de 144, aşa cum este prevăzut în statutul partidului. Din acel moment, Szasz a realizat că i se pregăteşte debarcarea din funcţia de preşedinte, considerându-l vinovat de aceasta pe Tokes Laszlo. Trebuie spus că înainte de această adunare a existat un duel mediatic între cei doi, Tokes declarându-l pe Szasz drept amoc (bolnav mintal).


HOŢUL STRIGĂ HOŢII
Astfel, potrivit preşedintelui organizaţiei harghitene a PCM, Thamo Csaba, în cadrul Adunării Naţionale a PCM, Szasz Jenõ, care nu a avut contracandidat, a fost reales în funcţia de preşedinte cu 120 de voturi pentru, 3 voturi împotrivă şi 1 vot anulat. "A fost votată reorganizarea filialelor judeţene Bihor şi Arad, dar au fost şi câteva excluderi din partid, de exemplu cea a preşedintelui organizaţiei Bihor, Lengyel Gyorgy, vicepreşedintele PCM Arad, Murvai Miklos, Borbely Zsolt Miklos, membru PCM Arad, Kali Istvan, fost vicepreşedinte PCM Târgu Mureş, Gergely Balazs, fostul preşedinte PCM Cluj şi totodată contracandidatul lui Szasz la alegerile organizate anul trecut, precum şi delegatul de Arad, Nagy Istvan", a declarat sâmbătă seara pentru Thamo Csaba. Acesta a subliniat că motivul excluderii acestor persoane a fost încălcarea statutului partidului.

În schimb, toţi preşedinţii fondatori ai PCM consideră că realegerea de anul trecut a lui Szasz este nestatutară, cum la fel de nestatutar este şi modificarea statutului partidului, fapt întărit chiar de decizia Tribunalului Bucureşti. De aceea Adunarea PCM nu a fost dorită de toţi membri marcanţi ai partidului. Astfel, în cursul zilei de joi, peste 30 de persoane, printre care şi cei cinci care au fost excluşi sâmbătă, au adresat o scrisoare deschisă către Szász Jenõ, în care îl roagă să amâne organizarea Adunării Naţionale. Ei au argumentat că este un gest "pripit" şi "iresponsabil", având în vedere că nu au primit încă motivarea Tribunalului Bucureşti, în urma litigiului, în care instanţa a admis "cererea de intervenţie formulată de Partidul Civic Maghiar, Organizaţia Judeţeană Bihor. Respinge cererea privind înregistrarea modificărilor statutului Partidului Civic Maghiar ca neîntemeiată" (sursa: http://portal.just.ro). "Judecătorul nu a admis proiectul statutului şi a respins înregistrarea acestuia. Motivarea însă nu a fost comunicată nici până în ziua de azi. Decizia instanţei înseamnă că în continuare este în vigoare statutul adoptat la înregistrare. Asta înseamnă şi faptul că partidul, actualmente, azi nu are preşedinţie, căci toţi preşedinţii fondatori au demisionat în afară de unul", apare în scrisoarea adresată lui Szasz Jenõ. "Decizia tribunalului are şi va avea urmări politice. PCM nu merge pe un drum bun şi pentru acest fapt poate fi tras la răspundere mai ales preşedintele dintotdeauna. Ştim mulţi care ar fi pasul potrivit din partea dumneavoastră în situaţia actuală, aşa cum ştiţi şi dumneavoastră foarte bine. Asemeni paşi greşiţi şi greşeli pe care le-aţi comis dumneavoastră în numele PCM are şi va avea urmări grave", se arată în petiţia celor peste 30 de nemulţumiţi.

Aşa, ca o ironie a sorţii, nestatutarul Szasz, dovedit de Tribunalul Bucureşti, îi exclude pe cei care au câştigat în instanţă (şi nu numai), pe motiv că au încălcat statutul partidului. Cu alte cuvinte, hoţul strigă... hoţii!


DUELUL SCRISORILOR
Aşa cum arătam la începutul articolului, premergător acestei adunări între preşedintele PCM, Szász Jenõ, şi preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) şi, totodată europarlamentar pe lista UDMR, Tokés László, s-a purtat un adevărat duel al scrisorilor deschise.

Astfel, Tokes a cerut printr-o scrisoare deschisă reprezentanţilor naţionali şi locali ai Partidului Civic Maghiar (PCM) să nu ia parte la "amocul preşedintelui voluntarist" (n.r. - conform DEX, amocul este: 1. Boală mintală tropicală provocată de abuzul de stupefiante, de excitante etc., manifestată prin tendinţă la fugă şi furie (criminală). 2. Izbucnire violentă, furie inexplicabilă 3. nebunie furioasă) şi i-a sfătuit să organizeze Consiliul Naţional al partidului doar atunci când au primit răspunsuri "liniştitoare" la cele mai importante întrebări, "nu în ultimul rând la inexplicabila vizită a lui Szasz la Cotroceni din data de 1 Decembrie".

La rândul său, preşedintele PCM, Szász Jenõ, îl acuză tot printr-o scrisoare deschisă pe europarlamentarul Tokés László de infidelitate politică şi de faptul că i-a înşelat pe maghiarii din Transilvania care luptau pentru libertatea de a alege, acuzându-l că a făcut un târg cu Markó Béla, devenind astfel europarlamentar pe lista UDMR. "După infidelitatea politică a dumneavoastră, organizaţia dumneavoastră inexistentă de drept (n.r. - neînregistrată), Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania consideră duşman PCM şi îi face rău acolo unde poate. Dumneavoastră, de un an încoace nu cu PCM trebuie să vă răfuiţi, ci ar trebui să daţi socoteală cu propria conştiinţă", a înfierat Szasz.

×
Subiecte în articol: externe