x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tensiuni Iran - SUA. Papa Francisc, îngrijorat în legătură cu riscurile unui "conflict la scară mai largă"

Tensiuni Iran - SUA. Papa Francisc, îngrijorat în legătură cu riscurile unui "conflict la scară mai largă"

09 Ian 2020   •   14:52
Tensiuni Iran - SUA. Papa Francisc, îngrijorat în legătură cu riscurile unui "conflict la scară mai largă"

Papa Francisc şi-a exprimat joi îngrijorarea în legătură cu riscurile unui "conflict la scară mai largă', în condiţiile creşterii tensiunilor între Iran şi Statele Unite, şi a cerut o implicare mai mare a comunităţii internaţionale pentru pace în Orientul Mijlociu, relatează AFP şi dpa.

Semnalele care vin din Orientul Mijlociu sunt "extrem de îngrijorătoare", a declarat papa Francisc în faţa ambasadorilor Sfântului Scaun, reuniţi la Vatican pentru ceremonia tradiţională a depunerii jurământului.

"Escaladarea tensiunilor între Iran şi Statele Unite riscă să pună la grea încercare procesul de reconstrucţie a Irakului şi, de asemenea, să pună bazele unui conflict la scară mai largă, pe care cu toţii dorim să-l putem preveni", a adăugat Suveranul Pontif.

În faţa diplomaţilor din întreaga lume, el şi-a exprimat speranţa "unei implicări mai asidue şi mai eficiente din partea comunităţii internaţionale", în favoarea păcii în regiune.

"Mă refer mai ales la mantia tăcerii care riscă să acopere războiul care a devastat Siria în acest deceniu", a spus pontiful argentinian, care a împlinit 83 de ani în decembrie.

El şi-a exprimat "recunoştinţa faţă de Iordania şi Liban pentru că au găzduit şi au oferit îngrijiri, cu multe sacrificii, pentru mii de refugiaţi sirieni", însă şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu riscurile de tensiune şi instabilitate din aceste ţări.

Papa a vorbit, de asemenea, despre Yemen "care se confruntă cu una dintre cele mai grave crize umanitare din istoria recentă, într-un climat de indiferenţă generală" şi despre războiul din Libia "agravat de atacurile grupărilor extremiste şi de o creştere a violenţelor în ultimele zile".

La final, Suveranul Pontif a lansat un apel către Europa pentru ca "ea să nu piardă sentimentul solidarităţii care a caracterizat-o de secole, chiar şi în momentele cele mai dificile din istoria sa".

"Incendiul de la Catedrala Notre Dame din Paris a arătat cât de fragil şi uşor este să distrugi chiar şi ceea ce pare solid", a mai spus Papa Francisc.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: iran sua papa francisc