x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe „Terminatorul” Schwarzenegger intra in greva

„Terminatorul” Schwarzenegger intra in greva

de Veronica Micu    |    07 Aug 2008   •   00:00
„Terminatorul” Schwarzenegger intra in greva

10:50 • Guvernatorul Californiei, actorul Arnold Schwarzenegger, a anuntat ieri ca a decis sa nu mai promulge nicio lege pina cind congresmenii din statul sau nu vor adopta un buget pentru noul an fiscal, care a inceput in urma cu peste o luna.

Guvernatorul Californiei, actorul Arnold Schwarzenegger, a anunţat ieri că a decis să nu mai promulge nicio lege pînă cînd congresmenii din statul său nu vor adopta un buget pentru noul an fiscal, care a început în urmă cu peste o lună.


DEFICIT. "Anul fiscal a început de peste o lună (în 1 iulie - n.red.) şi, totuşi, California nu are un buget", a declarat Schwarzenegger într-o conferinţă de presă susţinută la Sacramento, capitala administrativă a statului, situată la 120 de kilometri nord-est de San Francisco. "Faptul că membrii Congresului nu au reuşit să ajungă la un compromis şi să îmi prezinte un buget nu este scuzabil", a adăugat guvernatorul celui mai bogat stat american, care se confruntă, însă, în prezent cu un deficit bugetar de peste 15 miliarde de dolari. "Ţinînd cont de posibilitatea declanşării unei crize a lichidităţilor (...), legea bugetului are un caracter mai urgent ca niciodată. De cînd s-au întors congresmenii din vacanţă, luni, au lucrat şi au dezbătut sute de proiecte de lege care nu au nicio legătură cu bugetul", a mai declarat Arnold pentru presa californiană. "În concluzie, pînă cînd congresmenii nu vor adopta un buget pe care să îl promulg, nu voi parafa niciunul dintre proiectele de lege care va ajunge pe biroul meu", a afirmat guvernatorul. Din cauza crizei bugetare, Schwarzenegger, membru al Partidului Republican, a anunţat la sfîrşitul lunii iulie că va restructura 20.000 de posturi din administraţie şi va reduce la nivelul minim legal salariile a 200.000 de alţi angajaţi ai statului. Aceste măsuri au avut efecte imediate pe teren, unde s-au format cozi lungi de aşteptare la ghişeele administraţiei, potrivit presei din California. Sectoare ca sistemul sanitar sau pompierii sunt scutite de aceste măsuri. Secretarul de finanţe din California, democratul John Chiang, se opune aplicării decretului lui Schwarzenegger.
Ironia este că fostul "Terminator" a cîştigat alegerile din 2003 după destituirea predecesorului său democrat, în urma unei crize financiare acute.

×
Subiecte în articol: externe