x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Terorişti marginali pentru Romănia

Terorişti marginali pentru Romănia

de George Daniel Ripa    |    28 Iun 2007   •   00:00
Terorişti marginali pentru Romănia
Sursa foto: OLIVIER LABAN-MATTEI/

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat ieri fără emoţii raportul lui Dick Marty, insă marea problemă a legiuitorilor de la Strasbourg este că nu ştiu care va fi pasul următor. In documentul de 70 de pagini realizat de raportorul Consiliului Europei, elveţianul Dick Marty, autorul, concluzionează: "Acum există destule dovezi care să demonstreze că au existat inchisori secrete conduse de CIA in Europa, din 2002 in 2005, mai ales in Polonia şi in Romănia". Marty susţine că teroriştii cei mai importanţi au fost plimbaţi prin Polonia, iar cei de măna a doua au trecut prin Romănia.

ZERO DOVEZI.
Marea problemă a raportului rămăne insă cea a credibilităţii surselor. Practic, Marty ne imploră să il credem pe cuvănt atunci cănd afirmă că a vorbit cu sursele sale din cele două ţări, surse care insă nu pot fi făcute publice, pentru că acest lucru le-ar afecta viitorul. De această conspiraţie demnă de romanele lui Balzac nu au fost străini, susţine Marty, fostul şi actualul preşedinte al Romăniei, Ion Iliescu şi, respectiv, Traian Băsescu, precum şi alţi oficiali importanţi de la Bucureşti. Mai mult, raportorul susţine că nici măcar serviciile secrete din cele două ţări nu au fost inştiinţate de zborurile CIA, ci doar o mică parte din elita acestora, un fel de "Illuminati" locali, care se joacă cu prezentul şi cu viitorul a milioane de oameni.

Dezbaterile de ieri au fost marcate de obedienţa majorităţii parlamentarilor care au luat cuvăntul, ce şi-au demonstrat mai degrabă spiritul de turmă, lăudănd la unison raportul Marty. Legiuitorilor romăni şi polonezi le-a revenit in schimb obligaţia de a arăta adevărata calitate a raportului: scris perfect, dar nu convinge pe nimeni din cauza lipsei oricărei dovezi.

Europarlamentarul polonez Urszula Gacek le-a reamintit tuturor că Polonia, ca şi Romănia, l-a invitat pe Marty să viziteze zonele incriminate, insă acesta a refuzat. "Marty a preferat să-şi imagineze cum a fost, nu să vină să vadă realitatea", a declarat reprezentanta Romăniei, Minodora Cliveti.

AERUL CONDIŢIONAT.
"Raportul spune că deţinuţii au fost transportaţi fără aer condiţionat, insă vă anunţ că nici eu nu am aer condiţionat la biroul meu de la Consiliul Europei", s-a amuzat sarcastic Cliveti. "Raportul a ignorat declaraţiile unor politicieni de seamă din Romănia, insă nu şi anumite surse, pe care noi ar trebui să le credem", a declarat parlamentarul romăn Radu Berceanu. Concluzia a tras-o tot el: "Sunt consternat citind raportul".

×
Subiecte în articol: externe marty