x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tokyo cere ajutorul SUA pentru răcirea reactoarelor

Tokyo cere ajutorul SUA pentru răcirea reactoarelor

de Marina Constantinoiu    |    14 Mar 2011   •   19:30

Japonia a cerut Statelor Unite un ajutor în legătură cu problemele legate de răcirea reactoarelor nucleare, ca urmare a incidentelor survenite după megaseismul înregistrat vineri, a anunţat, luni, autoritatea de reglementare nucleară americană, citată de France Presse.

Situaţia de la centrala nucleară Fukushima 1 este gravă, accidentul înregistrat aici după cutremur şi devastatorul val tsunami atingând un nivel de gravitate care îl depăşeşte pe cel înregistrat la Three Mile Island (nivelul 5), dar fără să-l atingă pe cel înregistrat la Cernobîl (nivelul 7 din 7) la accidentul din 1986. Afirmaţia îi aparţine preşedintelui Autorităţii franceze pentru Siguranţă Nucleară (ASN), Andre Claude Lacoste.

Totodată, Japonia a cerut luni Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) trimiterea unei misiuni de experţi în domeniul nuclear.

“Avem sentimentul că ne aflăm la cel puţin nivelul 5 şi fără îndoială la nivelul 6, şi vorbesc sub responsabilitatea colegilor mei japonezi”, a declarat Andre-Claude Lacoste în cadrul unei conferinţe de presă. “Am depăşit nivelul de la Three Mile Island, fără a-l atinge pe cel de la Cernobîl, suntem cu siguranţă la un nivel intermediar, dar nu se poate exclude posibilitatea ajungerii la un nivel de catastrofă, precum cel de la Cernobîl”, a precizat acesta.

Sâmbătă, autorităţile japoneze au anunţat că accidentul de la centrala nucleară de la Fukushima 1 din nord-estul Japoniei a atins nivelul 4 pe scara evenimentelor nucleare şi radiologice (INES) care numără 7 nivele.

Potrivit acestei scări INES, catastrofa nucleară de la Cernobîl, din aprilie 1986, a fost evaluată la nivelul 7, cel mai ridicat atins vreodată, definit drept “accident major, cu efecte aşteptate asupra sănătăţii şi mediului”.

×