x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Nicaragua: 26 de ani de închisoare pentru un episcop catolic acuzat de terorism, care a refuzat exilul

Nicaragua: 26 de ani de închisoare pentru un episcop catolic acuzat de terorism, care a refuzat exilul

de Redacția Jurnalul    |    11 Feb 2023   •   15:40
Nicaragua: 26 de ani de închisoare pentru un episcop catolic acuzat de terorism, care a refuzat exilul
Sursa foto: catholica.ro

Un tribunal din Nicaragua l-a condamnat vineri pe episcopul catolic Rolando Alvarez la 26 de ani de închisoare, la o zi după ce acesta a refuzat să urce la bordul unui avion cu destinația SUA care transporta 222 de prizonieri politici în exil.

În sentință se arată că Alvarez, episcop de Matagalpa, este "un trădător al patriei" și nu va ieși din închisoare până în 2049, notează AFP.

De asemenea, tribunalul i-a retras episcopului cetățenia nicaraguană și l-a amendat cu 1.600 de dolari.

Alvarez, născut în Nicaragua, dar educat în Spania și la Vatican, a refuzat joi să se urce la bordul unui avion charter care transporta 222 de prizonieri politici spre exil în Statele Unite.

Președintele Daniel Ortega a vorbit despre acest caz la televiziunea națională, spunând că Alvarez "începe să spună că nu pleacă" până când nu va discuta cu colegii episcopi. Ortega a calificat postura episcopului drept "absurdă" și a spus că acesta se va întoarce la închisoare pentru "terorism".

Alvarez a fost un critic deschis a ceea ce el a numit restricții asupra libertății religioase sub guvernul Ortega. Episcopul a fost unul dintre mediatorii tentativelor eșuate de dialog între guvern și opoziție în 2018. El și monseniorul Silvio Baez, care a fugit în Statele Unite, au fost cele mai critice voci ale bisericii împotriva lui Ortega pe parcursul negocierilor. Cei doi ceruseră să se facă dreptate pentru cele peste 350 de persoane ucise ca urmare a protestelor antiguvernamentale din 2018 și au solicitat guvernului Ortega să îi elibereze pe cei considerați prizonieri politici.

Un magistrat, Octavio Rothschuh, a declarat că Alvarez, care are 56 de ani, ar trebui "să își ispășească pedeapsa la 13 aprilie 2049".

Printre cei eliberați și expulzați din țară se numără foști candidați prezidențiali, jurnaliști, foști comandanți ai gherilei sandiniste, foști miniștri, foști diplomați și foști lideri din industrie și comerț.

Aceștia au fost reținuți ca parte a valului de represiune care a urmat protestelor antiguvernamentale din 2018, în care se cerea ca Ortega, care conduce din 2007, să cedeze puterea.

Aproximativ o duzină de preoți, diaconi, studenți la seminar sau alți funcționari bisericești s-au numărat printre cei 222 care au părăsit voluntar Nicaragua pentru a se exila în Statele Unite.

(sursa: Mediafax)

×