Pentru prima oară de la izbucnirea scandalului legat de asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, președintele Donald Trump recunoaște că, foarte probabil, controversatul prinț moștenitor saudit Mohammed bin Salman, cunoscut ca „MBS”, este implicat în crima premeditată de la consulatul Arabiei Saudite din Istanbul. Măcelul jurnalistului ar fi fost ordonat pe Skype.
„Prințul conduce lucrurile acolo”, recunoștea marți în premieră șeful administrației de la Washington, într-un interviu pentru „The Wall Street Journal”, chiar înainte de a declara, din Biroul Oval, că asasinarea jurnalistului saudit și încercările deplorabile de a ascunde uciderea acestuia au fost un „fiasco total” din partea Arabiei Saudite. „Au avut un plan foarte prost la origine, executat foarte prost, iar încercarea de a-l ascunde a fost una dintre cele mai proaste din istoria operaţiunilor de disimulare”, a spus Trump, citat de Reuters. „Nu ar fi trebuit să fie nicio execuţie sau disimulare, acest lucru nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată”, a adăugat Trump. Șeful Casei Albe face pentru prima oară legătura între numele prințului saudit și asasinatul de la consulatul din Istanbul, într-o schimbare majoră de poziție față de uciderea lui Jamal Khashoggi. Până la începutul săptămânii, Trump manifestase o atitudine conciliantă față de familia regală saudită, reamintind că Arabia Saudită este unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai SUA și unul dintre cei mai de nădejde aliați ai americanilor în Orientul Mijlociu. Poziția lui Trump pare să se fi schimbat însă radical, după ce autoritățile turce i-au prezentat directorului CIA, Gina Haspel, dovezi care ar demonstra că Jamal Khashoggi ar fi fost torturat și apoi ucis, într-un „asasinat politic” comis cu „premeditare” și „minuțiozitate” la consulat, așa cum se exprimase, marți, liderul de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan. Mai mult, oficialitățile de la Riad s-au încurcat în explicații contradictorii, când, după ce timp de peste două săptămâni au susținut că jurnalistul a părăsit consulatul țării sale din Istanbul, au recunoscut în cele din urmă uciderea lui Khashoggi într-o „altercație neașteptată”, cu final „nefericit”, în interiorul consulatului. Forțată sau nu de dovezile turcilor, schimbarea de atitudine a Casei Albe pare să fi fost demarată concret de către Departamentul de Stat al SUA, care, marți seară, a anunțat că 21 de cetățeni saudiți implicați în moartea lui Khashoggi vor avea vizele pentru SUA anulate sau nu vor mai putea primi viza americană. Acesta este însă numai începutul, deoarece, foarte probabil, sub presiunea apropiatelor alegeri pentru Congresul american, Trump va fi nevoit să adopte și alte sancțiuni, mult mai importante, contra Riadului.
Asasinii, comandați prin Skype
Între cetățenii sancționați de SUA se numără și cei 18 bărbați arestați de Riad în acest caz, dintre care 15 au făcut parte din echipa de asasini trimisă la Istanbul. Alți cinci ofițeri de securitate saudiți de rang înalt au fost eliberați din funcție, însă se pare că ei nu vor fi pedepsiți suplimentar. Între aceștia figurează Saud al-Qahtani, considerat „mâna dreaptă” al lui MBS în probleme de securitate. Potrivit Reuters, Al-Quahtani a organizat arestările anticorupție în rândul elitei saudite, precum și răpirea, interogarea și torturarea fostului premier libanez Saad al-Hariri, în 2017. La Istanbul, scrie Reuters, Al-Quahtani s-ar fi aflat în contact vizual și audio direct cu cei 15 asasini, prin programul „Skype”, și, după un schimb de insulte cu Khashoggi, ar fi ordonat scurt: „Aduceți-mi capul câinelui!”
Conversația pe Skype dintre Al-Quahtani și omul său din echipa de asasini, generalul Maher Mutreb, ar fi ajuns în mâinile anchetatorilor turci, scrie Reuters.