x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia cere Franţei să coboare tonul

Turcia cere Franţei să coboare tonul

de Mihaela Matachita    |    01 Iul 2010   •   00:00

Uniunea Europeană a făcut miercuri un gest de apropiere faţă de Turcia, deschizând un nou capitol în negocierile de aderare a acestei ţări, pe fondul eforturilor pe care Ankara le face pentru a-şi demonstra orientarea fermă spre Vest şi a determina Franţa să scadă tonul exigenţelor.

Capitolul deschis miercuri este al 13-lea din totalul de 35, în vederea aderării Turciei la UE. Gestul se anunţă de bun augur, având în vedere vizita preşedintelui Nicolas Sarkozy în Turcia, la toamnă.

Anterior, Ankara mai marcase un punct, luni, la Bucureşti, când ministrul turc al Afacerilor Europene şi negociator-şef cu UE, Egemen Bagiş, a primit noi asigurări că România, stat membru al UE, sprijină Turcia în eforturile ei de integrare europeană.

Dar din 2004, când a fost lansat procesul de negocieri, un singur capitol a fost închis, iar în ultimele luni discuţiile au avansat în ritm de melc.

Totuşi, aşa cum ministrul Egemen Bagiş a declarat presei, luni seară, la Bucureşti, Turcia are nevoie de UE, dar şi Uniunea are nevoie de ţara sa. În timp ce criza "roade" statele UE, economia Turciei, a 17-a în lume, confirmă redresarea, înregistrând în primul trimestru al anului 2010 o creştere puternică de 11,7% şi situându-se pe locul doi după China, care a avut un ritm de 11,9%.

Cum negocierile de aderare se confruntă cu opoziţia mai multor ţări care ar prefera mai curând un parteneriat privilegiat cu Ankara, Turcia insistă să devină membru cu drepturi depline al "clubului celor 27".

La Bucureşti, Egemen Bagiş a respins temerea unor occidentali că, odată cu aderarea, milioane de turci vor "invada" continentul. El a subliniat că astăzi mulţi occidentali vin să trăiască în ţara sa, care a devenit "atrăgătoare".

Totodată, gestul de miercuri al UE a survenit într-un context de disensiuni turco-israeliene pe tema flotilei pentru spargerea blocadei fâşiei Gaza, disensiuni care i-au determinat pe occidentali să se teamă că Turcia s-ar putea îndepărta de politica externă europeană. În această privinţă, ministrul Bagiş a repetat la Bucureşti ideea potrivit căreia şi ţări ca Spania sau Marea Britanie au relaţii speciale cu state din America Latină şi respectiv din Commonwealth. Ministrul turc s-a pronunţat împotriva standardelor duble, subliniind că, aşa cum problema nerezolvată a Ciprului nu a blocat aderarea Greciei şi a Republicii Cipru la UE, aceasta nu ar trebui să afecteze nici Turcia.

Eforturile Guvernului de la Ankara par a da roade. Potrivit site-ului Euractiv, preşedintele Sarkozy ar fi cerut "să se scadă tonul retoricii" în pregătirea vizitei sale în Turcia. Parisul a constatat că, în urma declaraţiilor lui Nicolas Sarkozy percepute drept "ofensive", companiile din Hexagon au ratat o serie de mari proiecte. Unul dintre acestea, prima centrală nuclear-energetică din Turcia va fi construită de Ros Atom din Rusia, nu de compania franceză Areva. În acest context, Egemen Bagiş a arătat că un al doilea contract de acest fel are şanse să fie încheiat tot cu ruşii, deoarece, şi de data aceasta, ei vor fi singurii participanţi la licitaţie.
Mingea este acum în terenul europenilor.

×
Subiecte în articol: externe