x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mii de turiști, blocați în zona Machu Picchu din cauza protestelor din Peru

Mii de turiști, blocați în zona Machu Picchu din cauza protestelor din Peru

de Redacția Jurnalul    |    18 Dec 2022   •   06:20
Mii de turiști, blocați în zona Machu Picchu din cauza protestelor din Peru
Sursa foto: Hepta

Mii de turiști sunt blocați în orașul Cusco și în zona Machu Picchu din cauza protestelor din Peru. Protestatarii au blocat activitatea în mai multe aeroporturi și gări, iar străinii nu pot părăsi regiunea.

Demonstrațiile au fost declanșate de înlăturarea de la putere a președintelui Pedro Castillo, care urmează să fie judecat pentru rebeliune și conspirație. Deși se declară nevinovat, Castillo ar putea fi închis 10 ani. Noul președinte Dina Boluarte a depus jurământul săptămâna trecută, după ce Castillo a încercat să dizolve parlamentul și să guverneze prin decret până la noi alegeri, înainte de a fi înlăturat din funcție de politicieni.

Luptele politice au declanșat mari mișcări de protest în societate. Susținătorii lui Castillo au cerut organizarea unor noi alegeri prezidențiale, iar poliția a folosit gaze lacrimogene și armele din dotare pentru a reprima tulburările. Cel puțin 18 persoane au fost ucise în confruntările dintre demonstranți și forțele de securitate.

Protestatarii au forțat închiderea a cinci aeroporturi. Printre acestea este și Cusco International, care deservește o serie de situri turistice, inclusiv Machu Picchu.

Luni, aeroportul a fost închis, ceea ce a dus la blocarea multor turiști.

„Sunt 5.000 de turiști blocați în orașul Cusco, sunt în hotelurile lor și așteaptă reluarea zborurilor", a declarat Darwin Baca, primarul orașului Machu Picchu.

Și un serviciu feroviar a fost suspendat începând de marți, lăsând aproximativ 800 de turiști blocați în orașul Machu Picchu, la poalele muntelui unde se află cetatea incașă.

Primarul a cerut Spaniei, SUA și Mexicului să ajute la evacuarea turiștilor cu elicopterul spre Cusco, a precizat site-ul de știri La Vanguardia.

Aproximativ 200 de turiști, majoritatea americani și europeni, au părăsit Machu Picchu pe jos, de-a lungul șinelor de tren, pentru a încerca să ajungă în orașul Ollantaytambo, aflat la 30 de kilometri distanță, de unde ar putea lua un tren spre Cusco.

Până în prezent, nu au existat rapoarte privind atacuri asupra turiștilor, dar există îngrijorare cu privire la faptul că unii oaspeți vor fi forțați să își prelungească șederea.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: turisti blocati peru machu picchu