x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Twitter refuză dezactivarea conturilor folosite pentru planificarea revoltelor din Londra

Twitter refuză dezactivarea conturilor folosite pentru planificarea revoltelor din Londra

10 Aug 2011   •   13:40
Twitter refuză dezactivarea conturilor folosite pentru planificarea revoltelor din Londra

Twitter a refuzat sa inchida conturile tinerilor londonezi care au devastat orasul in ultimele zile si care si-au planificat loviturile folosind acest site de socializare, afirmand ca acest lucru ar insemna sa le incalce dreptul la libera exprimare.

Retelele sociale de tip Twitter au fost criticate pentru ca le-au permis vandalilor sa isi planifice protestele care au izbucnit de sambata aceasta in Londra. Scotland Yard a afirmat ca protestatarii s-au folosit in special de Twitter si BlackBerry Messenger.

“Scopul nostru este sa conectam oamenii intre ei in orice fel considera ei ca trebuie. Pentru acest lucru, dreptul la libera exprimare este esential. Unele twitt-uri aduc schimbari pozitive in tarile cu regimuri represive, altele ne fac sa radem, altele sa gandim, altele ne starnesc mania. Nu suntem mereu de acord cu informatiile continute de mesaje, dar acceptam orice mesaj, indiferent de continut', a declarat un purtator de cuvant al Twitter, pentru Daily Mail.

O alta dificultate intampinata de agentii Scotland Yard o reprezinta mesajele trimiste prin BlackBerry Messenger (BBM). Spre deosebire de Facebook sau Twitter, mesajele de tip BBM nu pot fi urmarite pana la sursa si pot fi foarte greu decriptate.

Oficialii firmei Research in Motion, care fabrica BlackBerry, spun insa ca vor colabora cu politia pentru identificarea vandalilor care planuiesc atacurile prin BBM. “Regretam faptul ca oamenii au de suferit din cauza violentelor in Londra. Vom colabora cu politia si vom incerca sa-i ajutam in orice fel putem', a declarat un purtator de cuvant.

In timpul revoltelor din Egipt, care au dus la caderea dictatorului Hosni Mubarak, la inceputul acestui an, rebelii s-au folosit de asemenea de Twitter si Facebook pentru a organiza protestele. Reteaua Twiiter a cazut, la un moment dat, lucru confirmat si de compania mama. Nu s-a dovedit pana in prezent daca picarea retelei a fost planificata de autoritatile egiptene. Si in timpul revolterlor din Libia, accesul la internet a devenit o problema. Cel putin in Tripoli, accesul la internet nu a fost posibil pentru zile intregi.

×