x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina a construit un şanţ de apărare de-a lungul frontierei cu Rusia

Ucraina a construit un şanţ de apărare de-a lungul frontierei cu Rusia

18 Mar 2014   •   07:50
Ucraina a construit un şanţ de apărare de-a lungul frontierei cu Rusia

Regiunea Doneţk din estul Ucrainei, dominată de rusofoni şi lovită de mitingurile activiştilor proruşi, a construit un şanţ de apărare completat cu bariere de beton de-a lungul întinsei sale frontiere cu Rusia, a anunţat guvernatorul regiunii, citat de Reuters.
   
Serghei Taruta a spus de asemenea că vor fi luate măsuri pentru a restabili ordinea în regiune după ce Rusia a luat sub control Crimeea şi demonstranţii proruşi au luat cu asalt clădiri publice la Doneţk.
   
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că îşi rezervă dreptul, după ce a luat controlul Crimeii, să protejeze majoritatea rusofonă din estul Ucrainei de ceea ce afirmă Moscova că sunt aliaţii de dreapta ai guvernului prooccidental de la Kiev. Ministerul ucrainean al Apărării a anunţat că 60.000 de trupe ruseşti sunt masate la frontieră.
   
Taruta, numit de guvernul central la fel ca toţi guvernatorii regionali, a precizat că scopul acestui proiect este de a proteja frontiera de 150 kilometri a regiunii Doneţk cu Rusia, în special între puncte de trecere stabilite.
   
Şanţul are lăţimea de 4 metri, 2,5 metri adâncime şi este susţinut de un dig de doi metri înălţime.
   
"Am făcut acest lucru pe cont propriu şi am săpat un şanţ practic de-a lungul întregii frontiere. În locuri deosebit de periculoase, au fost ridicate blocuri de beton pe patru picioare", a declarat Taruta într-o conferinţă de presă la Doneţk.
   
"Frontiera noastră nu este un castel. Dar este echipată astfel încât vehiculele să nu poată trece în orice direcţie. Acest lucru nu se bazează pe vreun scenariu, ci este mai degrabă destinat să menţină o frontieră solidă", a mai notat el.
   
Fotografii postate pe diferite website-uri arată militari în patrulare în şanţ, cu digul mare ce se profilează deasupra lor.
   
Doneţk este regiunea de origine a preşedintelui Viktor Ianukovici, înlăturat luna trecută după trei luni de proteste uneori violente împotriva deciziei sale, sub presiunea Rusiei, de a abandona un acord asupra unor legături strânse cu Uniunea Europeană.
   
Guvernul care a venit la putere după ce el a fugit din Ucraina este ferm prooccidental, iar Moscova afirmă că este legat de grupuri de extremă-dreaptă care au jucat un rol major în protestele ce au condus la răsturnarea lui Ianukovici.

×