x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina cere daune României după poluarea râului Tisa

Ucraina cere daune României după poluarea râului Tisa

22 Apr 2009   •   00:00

România trebuie să compenseze prejudiciile pricinuite Ucrainei prin poluarea recentă cu metale grele a râului Tisa, consecinţă a unei avarii la o întreprindere minieră din apropierea oraşului Baia Borşa. Petiţia Ucrainei a fost făcută publică la Kiev de către deputatul facţiunii Ucraina Noastră-Autoapărarea Populară, Anatoli Griţenko, preşedinte al Comisiei pentru securitatea naţională din Rada Supremă, relatează Ukrainski Novini.



"Dacă România va refuza să acopere daunele provocate de această scurgere, Ucraina ar trebui să-şi rezerve dreptul să se adreseze unei instanţe internaţionale. Noi trebuie să ne apărăm interesele şi să nu permitem poluarea iresponsabilă a râurilor şi bazinelor noastre", a afirmat Griţenko, fost ministru al apărării, citat de Agerpres.

Nu este prima oară când partea română produce astfel de prejudicii Ucrainei, a mai spus el. "În râurile noastre sunt deversate anual substanţe toxice şi România nu a achitat daune pentru aceste prejudicii niciodată până acum. Nu mai putem tolera o asemenea situaţie", a adăugat reprezentantul puterii.

Ministerul protecţiei mediului ucrainean anunţase la sfârşitul săptămânii trecute o creştere a concentraţiei de metale grele în apele râului Tisa de două-patru ori, în urma unei scurgeri produse la 16 aprilie de la staţia de epurare a exploatării miniere Toroiaga, aparţinând întreprinderii "Cartel Bau SA", în apropierea oraşului Baia Borşa. Partea ucraineană a fost informată de autorităţile române despre incident în aceeaşi zi, la 13h30, cu jumătate de oră după ce pata de substanţe toxice trecuse graniţa cu Ucraina.

×
Subiecte în articol: externe