x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe David Cameron vorbeşte de eventuale presiuni asupra Rusiei în contextul crizei din Ucraina

David Cameron vorbeşte de eventuale presiuni asupra Rusiei în contextul crizei din Ucraina

de Agerpres    |    03 Mar 2014   •   22:09
David Cameron vorbeşte de eventuale presiuni asupra Rusiei în contextul crizei din Ucraina

Rusia va trebui să facă faţă presiunilor "diplomatice, politice, economice şi de altă natură" pentru că "a încălcat suveranitatea şi integritatea teritorială" a Ucrainei, a subliniat luni premierul britanic, David Cameron, dorind "să trimită un mesaj foarte clar", anunţă AFP.

"Ne dorim mai degrabă o detensionare a situaţiei decât să vedem Rusia continuând pe calea pe care s-a angajat prin încălcarea suveranităţii şi a integrităţii teritoriale a altei ţări. Apărarea acestui punct de vedere ne va putea conduce să recurgem la presiuni diplomatice, politice, economice şi de altă natură", a declarat şeful guvernului britanic la reşedinţa sa din 10, Downing Street, după ce a prezidat o şedinţă a Consiliului naţional de securitate.

Pe de altă parte, el a calificat ca "foarte îngrijorătoare" eventualitatea unui ultimatum adresat de forţele ruse militarilor ucraineni prezenţi în Crimeea, somându-i să se predea sub ameninţarea de a fi atacaţi.

David Cameron a făcut aceste afirmaţii într-un moment în care Uniunea Europeană a ameninţat să reconsidere relaţiile sale cu Rusia în absenţa "detensionării situaţiei" din Ucraina.

Întrebat anterior dacă Marea Britanie exclude orice intervenţie militară, purtătorul de cuvânt al prim-ministrului a răspuns că numai "soluţiile paşnice şi diplomatice sunt studiate".

La Kiev, unde s-a întâlnit cu noile autorităţi ucrainene, şeful diplomaţiei britanice, William Hague, a calificat la rândul său situaţia din Ucraina ca fiind "cea mai gravă criză din Europa" de la începutul secolului şi a avertizat Moscova în legătură cu "preţul semnificativ" pe care l-ar putea plăti pentru intervenţia militară din Crimeea.

"Am început deja să luăm măsuri de ordin diplomatic", a declarat ministrul care a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că Londra îşi suspendă participarea la reuniunile pregătitoare ale summitului G8, programat să aibă loc în luna iunie la Soci.

×