x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina. Deputaţii Partidului Regiunilor s-au luat la bătaie cu cei ai BIUT

Ucraina. Deputaţii Partidului Regiunilor s-au luat la bătaie cu cei ai BIUT

16 Iul 2009   •   00:00

Parlamentari ai Partidului Regiunilor s-au luat astăzi la bătaie cu deputaţi din Blocul Iuliei Timoşenko (BIUT, formaţiunea premierului) în încercarea de a obstrucţiona activitatea Radei Supreme pentru a oferi preşedintelui Viktor Iuşcenko pretextul necesar pentru a dizolva parlamentul şi a convoca alegeri anticipate pentru Rada Supremă simultan cu cele prezidenţiale din ianuarie 2010. Situaţia ar conveni Partidului Regiunilor, al cărui lider Viktor Ianukovici este cotat cu prima şansă în sondaje pentru scrutinul de anul viitor, relatează Unian şi Interfax-Ukraina.



În această dimineaţă, parlamentarii BIUT au blocat primii tribuna Radei Supreme, preluând iniţiativa de la Partidul Regiunilor, sperând că în acest fel vor reuşi să deblocheze lucrările legislativului.. 'Am blocat tribuna pentru a le-o lua înainte 'regionalilor'. Avem de votat astăzi multe legi foarte importante pentru ţară', a explicat deputata BIUT Elena Şustik, recunoscând că mai mulţi colegi ai săi şi-au petrecut noaptea de miercuri spre joi în sediul parlamentului pentru a reuşi această mişcare.

Deputaţii formaţiunii fostului premier Viktor Ianukovici au blocat atunci intrarea în biroul de serviciu al preşedintelui parlamentului Vladimir Litvin. A urmat o adevărată încăierare între aceştia şi bodyguarzii lui Litvin.

Deputatul BIUT Andrei Kojemiakin a încercat să pătrundă cu forţa în biroul preşedintelui parlamentului, dar colegii săi din Partidului Regiunilor ţineau tare de uşă de cealaltă parte.

În cele din urmă, Vladimir Litvin a reuşit să rupă blocada şi să ajungă în sala de şedinţe şi chiar să anunţe deschiderea ultimei şedinţe a sesiunii parlamentare de primăvară. Imediat după aceea, Rada Supremă a fost scena unei noi încăierări între parlamentarii Partidului Regiunilor şi cei ai BIUT, dar lupta nu a durat decât câteva clipe.

Preşedintele Radei Supreme a declarat că situaţia din parlamentul Ucrainei a fost împinsă spre un 'absurd absolut'. El a făcut apel la parlamentarii ucraineni să pună capăt obstrucţionării lucrărilor legislativului, reproşând că unii dintre deputaţi au început să-şi piardă onoarea.

'Vă rog frumos nu vă mai luaţi la bătaie, ca să putem închide sesiunea!', a făcut apel Litvin la parlamentari, indicând că, cel mai probabil, singurul proiect de lege ce va putea fi votat astăzi este cel vizând finanţarea Campionatului European la fotbal 2012.

Nu se ştie însă dacă această lege va putea fi votată, întrucât deputaţii Partidului Regiunilor au scos din funcţiune sistemul electronic de votare. Şedinţa a fost întreruptă. Postul de televiziune al Radei Supreme şi-a suspendat transmisiunea în direct din sala de şedinţe.

Agerpres

×
Subiecte în articol: externe partidului regiunilor