x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina restabilește alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare ocupate de Rusia

Ucraina restabilește alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare ocupate de Rusia

09 Oct 2022   •   21:15
Ucraina restabilește alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare ocupate de Rusia
Sursa foto: Hepta

Inginerii ucraineni au restabilit alimentarea cu energie electrică externă a centralei nucleare Zaporojie, ocupată de Rusia, a anunțat compania nucleară de stat ucraineană Energoatom.

Centrala pierduse ultima legătură electrică rămasă sâmbătă dimineața din cauza bombardamentelor și a trebuit să folosească generatoare diesel de rezervă pentru nevoile proprii, precum răcirea blocurilor reactorului.

După aproape două zile în care au fost folosite generatoare diesel, angajații au restabilit regimul normal de alimentare a nevoilor proprii ale centralei din sistemul energetic al Ucrainei, a scris Energoatom pe Telegram, conform Sky News.

Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a lansat un nou apel la crearea unei zone de securitate în jurul centralei nucleare Zaporojie.

Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc pentru bombardamentele din preajma celei mai mari centrale nucleare din Europa.

Centrala nucleară se află într-o parte a regiunii Zaporojia, anexată de Rusia. Într-un decret publicat sâmbătă, guvernul Rusiei a înființat o companie care va prelua controlul asupra centralei, așa cum a ordonat președintele Vladimir Putin la 5 octombrie.

AIEA, care are doi observatori prezenți la centrală, a confirmat declarația Energoatom, potrivit căreia centrala a trecut la generatoarele sale diesel după ce un bombardament, în jurul orei 1 noaptea, a tăiat linia principală care alimentează centrala.

„Reluarea bombardamentelor, care a lovit singura sursă de energie externă a centralei, este extrem de iresponsabilă. Centrala nucleară din Zaporojia trebuie protejată. Toate sistemele de siguranță ale centralei continuă să primească energie și funcționează normal, au fost informați experții AIEA de către personalul operațional superior ucrainean", a declarat șeful AIEA, Rafael Grossi.

Grossi a purtat discuții cu Rusia și Ucraina cu privire la instituirea unei zone de protecție în jurul centralei, deși a refuzat să spună ce anume ar implica aceasta sau cum ar fi aplicată sau monitorizată. El a fost la Kiev joi și urmează să meargă în Rusia la începutul săptămânii viitoare.

„Voi călători în curând în Federația Rusă, iar apoi mă voi întoarce în Ucraina, pentru a conveni asupra unei zone de protecție și securitate nucleară în jurul centralei. Acesta este un imperativ absolut și urgent", a precizat Grossi

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: centrala nucleară Zaporojie Ucraina