Reuniunea liderilor celor 27 de state europene s-ar putea încheia cu un acord privind modificarea Tratatului de la Lisabona, care asigură funcţionarea Uniunii Europene. Nu va fi vorba însă de includerea unor sancţiuni politice pentru statele prea cheltuitoare şi de o modificare a mecanismului de vot în Consiliul UE, aşa cum şi-ar dori Franţa şi Germania, a anunţat preşedintele Comisiei Europene, ieri înainte de începerea summit-ului.
Reuniunea se anunţă foarte tensionată. Deşi bugetul nu se află pe agendă, Marea Britanie face presiuni pentru ca statele membre să respingă mărirea de fonduri pe care şi-au votat-o europarlamentarii. Pe fondul crizei financiare, Londra consideră creşterea cu 5,9% drept nejustificată. Potrivit BBC, un spor de 2,9% ar putea fi convenit.
Franţa şi Germania fac lobby în tandem pentru modificarea actului fundamental de funcţionare a UE, propunând ca statele care ajung vreodată în situaţia Greciei să îşi piardă, temporar, dreptul de a vota în forul executiv al Uniunii. Propunerea face parte dintr-un pachet de măsuri care să prevină prăbuşirea, confor principiilor domino-ului, e economiilor statelor membre, într-o criză similară cu cea actuală. Cuplul franco-german a cerut, de asemenea, o modificare a Tratatului pentru a permite crearea unui Fond de sprijin permanent pentru ţările din „zona euro" care se confruntă cu dificultăţi financiare grave. „Dacă modificarea Tratatului vizează un răspuns la problema unei reacţii la crize economice şi financiare, atunci trebuie să discutăm despre aceasta", a afirmat preşedintele Comisiei Europene,
Jose Manuel Durao Barroso. El a exclus însă varianta recurgerii la sancţiuni politice pentru statele prea cheltuitoare. „Nu va fi niciodată acceptată în unanimitate de statele membre ale UE", a spus preşedintele CE.