x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE îşi reafirmă susţinerea faţă de acordul nuclear iranian

UE îşi reafirmă susţinerea faţă de acordul nuclear iranian

11 Ian 2018   •   15:15
UE îşi reafirmă susţinerea faţă de acordul nuclear iranian

Forţele europene se întâlnesc cu ministrul de externe al Iranului, Mohammad Javad Yarif, în Bruxelles, pentru a-şi reafirma susţinerea faţă de acordul nuclear iranian, însă este posibilă şi o solicitare către Iran pentru suplimentarea acordului cu scopul de a acoperi şi rachetele balistice, scrie The Guardian.

Evenimentul de joi reprezintă prima întâlnire directă între Uniunea Europeană şi o figură din conducerea Iranului, de la protestele de stradă din Iran, care au izbucnit în urmă cu două săptămâni. Conducerea Uniunii Europene va merge pe un fir delicat în condamnarea guvernului iranian pentru reprimările protestatarilor, în timp ce vor insista ca liderii iranieni să rămână partnerei siguri în acordul nuclear semnat în 2015.

Întâlnirea din Bruxelles are loc în ajunul termenului limită impus preşedintelui SUA, pentru a decide dacă să reinstaureze sancţiunile suspendate în momentul în care acordul a fost făcut. Donald Trump ar putea reinstaura sancţiunile fie imediat, fie la o anumită dată programată.

Departamentul de stat din Statele Unite ale Americii a afirmat că aşteaptă decizia SUA vineri. Unii republicani cer reinstaurarea sancţiunilor, o metodă de a încuraja protestatarii, care s-au săturat de eşecul economic al guvernului.

Un purtător de cuvânt al agenției iraniene pentru energie atomică a declarat, miercuri, că reinstituirea sancțiunilor de către Statele Unite ar constitui o încălcare a înțelegerii nucleare, adăugând că Iranul are capacitatea de a spori considerabil îmbogățirea uraniului, scrie Reuters.

×