x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UK respinge indepedența Scoției

UK respinge indepedența Scoției

20 Dec 2019   •   11:10
UK respinge indepedența Scoției

Premierul scoţian, Nicola Sturgeon, a cerut joi guvernului britanic „să negocieze şi să accepte” organizarea unui nou referendum de independenţă, dând asigurări că Scoţia nu va da curs Brexitului programat să se producă la 31 decembrie, transmite AFP.

Guvernul de la Londra a respins imediat cererea premierului Sturgeon, afirmând că acest scenariu ar submina rezultatul primului referendum, desfăşurat în urmă cu cinci ani, transmite Reuters. „Cerem astăzi guvernului britanic să negocieze şi să accepte transferul de putere care ar autoriza parlamentul scoţian să organizeze un referendum cu privire la independenţă”, a declarat Nicola Sturgeon, într-o conferinţă de presă. Un „dosar constituţional şi democratic” de 39 de pagini, publicat joi pe site-ul guvernului scoţian, prezintă marile linii ale acestui proiect. La alegerile legislative de săptămâna trecută, Partidul Naţional Scoţian (SNP), condus de Sturgeon, a câştigat 47 din cele 59 de circumscripţii din această provincie. Sturgeon consideră că acest rezultat îi conferă „în mod incontestabil” un mandat pentru a organiza un nou referendum, chiar dacă, recunoaşte ea, victoria nu este considerată dinainte obținută. „Scoţia a spus foarte clar săptămâna trecută că nu vrea ca guvernul conservator să o facă să iasă din UE”, a insistat şefa guvernului autonom de la Edinburgh. În 2014, la un prim referendum pe această temă, 55% dintre scoţieni au decis rămânerea sub coroana britanică.

În 2016, la referendumul cu privire la Brexit, în Scoţia s-a votat în proporţie de 62% pentru rămânerea în Uniunea Europeană.

 

 

×
Subiecte în articol: Nicola Sturgeon