x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ultima supravieţuitoare de pe Titanic a murit

Ultima supravieţuitoare de pe Titanic a murit

de Sînziana Stancu    |    01 Iun 2009   •   00:00
Ultima supravieţuitoare de pe Titanic a murit

Britanica Millvina Dean a murit duminică, 31 mai, la vârsta de 97 de ani. La numai 2 luni era deja o supravieţuitoare şi cea mai mică dintre cele 706 persoane care au scăpat în 1912 din naufragiul celebrului transatlantic Titanic.

Când avea doar 9 săptămâni, Elizabeth Gladys Dean, pe care prietenii şi familia o alintau cu numele Millvina, se îmbarca în aprilie 1912 cu părinţii ei pe pachebotul Titanic. Tatăl său visa să înceapă o nouă viaţă în America, la Wichita, în Kansas, unde intenţiona să îşi deschidă o afacere cu tutun. N-a fost să fie.

A murit înghiţit de ape la 14 aprilie 1912, când Titanicul s-a scufundat, după ce se lovise de un aisberg. Cu Millvina au scăpat doar mama ei, Georgette Eva, şi fratele ei mai mare, care avea atunci 2 ani, Bertram Frank. Millvina a aflat abia la 8 ani de la mama ei despre naufragiu şi despre povestea familiei ei care emigrase din Anglia.

CARTOGRAF
După naufragiu, Millvina cu mama şi fratele ei s-au întors de la New York, unde fuseseră duşi de cei care îi salvaseră, în Hampshire(sudul Angliei), de unde plecaseră. Ultima parte a vieţii şi-a petrecut-o în Southampton, de unde se spune că s-a mai văzut Titanicul pentru ultima oară înainte de a se scufunda. Potrivit site-ului Encyclopedia Titanica (ET), Millvina Dean a fost cartograf pentru guvernul britanic în timpul celui de-al doilea război mondial, apoi a lucrat în aceeaşi meserie la o firmă de ingineri.

CELEBRĂ DUPĂ DESCOPERIREA EPAVEI
Millvina nu a atras atenţia presei decât după ce a fost descoperită epava vasului, în 1985. Abia atunci ea a devenit o figură mediatică, fiind solicitată pentru multe interviuri şi filme documentare. În 1997, Millvina a acceptat să urce la bordul vasului Queen Elizabeth 2, pentru a reface traseul voiajului spre America, pe care nu l-a mai putut parcurge în 1912. În schimb, ea a refuzat invitaţia la premiera filmului Titanic, în care au jucat Leonardo DiCaprio şi Kate Winslet, motivând că o tulbură prea tare.

DATORNICĂ LA SANATORIU
Doi dintre prietenii Millvinei, ale căror identităţi nu au fost divulgate, au anunţat noaptea trecută la BBC că ultima supravieţuitoare de pe Titanic s-a stins într-un sanatoriu din Hampshire. În ultimii ani, Millvina nu mai putuse să-şi onoreze facturile la sanatoriu, făcând datorii de zeci de mii de lire sterline. În 2008, ea a fost nevoită să îşi scoată la licitaţie unele dintre obiectele cu valoare sentimentală, care fuseseră salvate o dată cu ea din naufragiu, pentru a putea achita datoriile.

0-93204-valizacopy.jpg

Aşa a reuşit să adune 31.000 de lire sterline (40.000 de euro), cu care şi-a acoperit o parte din datorii. S-a despărţit însă şi de o valiză seculară, pe care americanii din New York o umpluseră cu haine pentru ea şi familia ei după ce fuseseră salvate din naufragiu.

Penultima supravieţuitoare de pe Titanic, americanca Lilian Asplund, a murit în 2006, la 99 de ani. Ea avea 5 ani când se îmbarcase pe celebrul pachebot.

×
Subiecte în articol: externe millvina