x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un fost ofiţer SS va fi judecat pentru o crimă comisă în Olanda în timpul războiului

Un fost ofiţer SS va fi judecat pentru o crimă comisă în Olanda în timpul războiului

de Istvan Deak    |    02 Sep 2013   •   18:05
Un fost ofiţer SS va fi judecat pentru o crimă comisă în Olanda în timpul războiului
Sursa foto: wikimedia.org

Siert Bruins, nativ din Olanda, care a primit cetăţenia germană, este acuzat că în anul 1944 a ucis un prizonier cu patru împuşcături în spate. Procesul fostului membru SS, acum în vârstă de 92 de ani, pentru uciderea unui membru al rezistenţei olandez,  s-a deschis luni la Hagen, în vestul Germaniei.

Bruins a recunoscut că a fost prezent la momentul împuşcării prizonierului, dar nu a tras în el.

Prima audiere nu a durat decât câteva minute, iar procesul se va relua joi. Din cauza stării de sănătate a acuzatului, tribunalul a decis ca audierile să nu dureze mai mult de trei ore.

După circa 69 de ani de la comiterea faptelor, Siert Bruins, care a fugit după război din Republica Federală Germană, riscă închisoarea pe viaţă pentru că a tras, împreună cu un complice, de trei ori în Aldert Klaas Dijkema, în noaptea de 21 spre 22 septembrie 1994. Procesul urmează să dureze până la 26 septembrie.

Siert Bruins făcea parte dintre cei circa 30.000 de olandezi care au colaborat cu naziştii în timpul ocupaţiei germane a ţării lor, devenind membru al SS.

Anterior, un tribunal din Olanda l-a condamnat pe Bruins în contumacie, însă Germania a refuzat să-l extrădeze pe cetăţeanul său. Acum, el a fost găsit vinovat şi în Germania şi se poate confrunta cu închisoarea pe viaţă.

Siert Bruins a fost deja condamnat la 7 ani de închisoare pentru implicare la uciderea a doi evrei în timpul războiului, în aprilie 1945.



×
Subiecte în articol: criminal de razboi