x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un nou SEISM PUTERNIC în ECUADOR

Un nou SEISM PUTERNIC în ECUADOR

20 Apr 2016   •   15:45
Un nou SEISM PUTERNIC în ECUADOR

Ecuadorul a fost zguduit din nou în noaptea de marţi spre miercuri, la peste 72 de ore de la violentul cutremur soldat cu peste 500 de morţi. Circa 1.700 de persoane sunt date dispărute, relatează miercuri AFP.

Potrivit autorităţilor ecuadoriene, seismul a fost o replică de 6, 3 grade a cutremurului de sâmbătă seară. De atunci au avut loc sute de replici de diferite intensităţi, fenomenul putând să mai dureze câteva zile, conform experţilor.

Institutul american de geofizică (USGS) a anunţat că a înregistrat la ora locală 03:30 (08h33 GMT) un seism de magnitudine 6,1, cu epicentrul situat la 25 de kilometri vest de Muisne şi 73 de kilometri vest/sud-vest de Propicia. Nu s-a emis nicio alertă de tsunami, iar cutremurul a fost simţit slab la Quito şi în cel mai mare oraş din ţară, Guayaquil, potrivit USGS.

Coasta pacifică a Ecuadorului a fost zguduită sâmbătă seară de cel mai grav cutremur înregistrat în ţară în aproape 40 de ani. Cel mai recent bilanţ, şi el provizoriu, indică 480 de morţi, 1.700 de dispăruţi şi peste 2.500 de răniţi. Sute de pompieri, poliţişti, militari şi membri ai echipelor de salvare ecuadorieni şi veniţi din alte ţări ale Americii Latine şi din Spania continuă să caute sub dărâmături eventuali supravieţuitori.

"Până în prezent există 480 de morţi şi circa 2.560 de oameni sunt răniţi", a anunţat ministrul adjunct de interne, Diego Fuentes. "Sunt căutate 2.000 de persoane şi 300 au fost găsite", a adăugat el. Peste 800 de clădiri s-au prăbuşit şi mulţi oameni au rămas prinşi sub dărâmături. Aproape 3.000 de persoane sunt găzduite în centre de primire.

În oraşul de coastă cu 60.000 de locuitori Pedernales, foarte popular printre turişti, unde a fost epicentrul seismului, circa 30 de hoteluri au fost distruse. Potrivit biroului procurorului, 154 de oameni au murit, dintre care şapte străini (trei cubanezi, doi columbieni, un britanic şi un dominican). La cutremur au murit şi doi canadieni, potrivit autorităţilor ecuadoriene, iar moartea unei misionare irlandeze de 33 de ani a fost anunţată de comunitatea sa religioasă.

Preşedintele ţării, Rafael Correa, a afirmat că reconstrucţia Ecuadorului va fi lungă şi costisitoare. "Pierderile se ridică la câteva miliarde. Grosso modo cred că sunt două-trei miliarde de dolari. Două sau trei procente din produsul intern brut", a apreciat Correa la postul ECTV. Vicepreşedintele ecuadorian Jorge Glas a declarat pentru AFP că au fost deblocaţi 450 de milioane de dolari pentru reconstrucţie.

În plus, Ecuadorul, cel mai mic membru al OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol), a cărui economie depinde în principal de exporturile petroliere, va putea conta pe finanţări de la Banca Mondială, Banca Interamericană de Dezvoltate (BID) şi alte instituţii.

Conform estimărilor UNICEF, 150.000 de copii au fost afectaţi de cutremur.

"Există vapoare care pleacă din Columbia..., dar le vor fi necesare trei-patru zile până vor ajunge cu apă, hrană şi tot ce trebuie pentru a supravieţui în condiţiile unei infrastructuri grav afectate", a declarat ministrul afacerilor externe.

ONG-uri ca Oxfam sau Caritas au anunţat că vor trimite materiale şi vor face donaţii. AGERPRES

×
Subiecte în articol: nou cutremur in ecuador