x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un orășel din Michigan interzice refugiații

Un orășel din Michigan interzice refugiații

de Şerban Mihăilă    |    27 Oct 2016   •   10:30
Un orășel din Michigan interzice refugiații
Sursa foto: Thanassis Stavrakis/AP

Consiliul primăriei din orășelul american Waterford, aflat în districtul Oakland din statul Michigan, a adoptat o rezoluție prin care cere guvernului federal să nu facă relocări de refugiați în interiorul granițelor localității. Reprezentanții comunității au decis ca această decizie să fie valabilă, până când administrația de la Washington „va reforma semnificativ” Programul de Relocare a Refugiaților.

„Autoritățile din Waterford nu vor participa activ la Programul de Relocare a Refugiaților, atât timp cât acest program nu va fi reformat semnificativ și până când nu se va demonstra că toate localitățile din districtul Oakland au capacitatea de a absorbi refugiații fără a deturna fonduri de la rezidenții săraci sau fără a-și expune rezidenții la riscuri nejustificate de securitate”, se arată în rezoluția adoptată unanim, cu șapte voturi „pentru” și niciunul „împotrivă”. Decizia unui orășel cu o populație de 72.000 de locuitori constituie un precedent periculos pentru politica de imigrație promovată de administrația de la Casa Albă, care s-a grăbit să primească pe teritoriul Statelor Unite, până la începutul acestei luni, un număr de 10.000 de refugiați sirieni, obiectiv asumat de președintele Barack Obama, începând din octombrie 2015. În aceeași măsură, decizia este o victorie pentru foarte mulți americani, care consideră că Obama și democrații au sacrificat securitatea națiunii pentru a bifa o promisiune politică. Șeful Casei Albe este acuzat că a coborât la un nivel alarmant standardele procedurilor de verificare a refugiaților acceptați în SUA, între care s-ar fi infiltrat numeroși jihadiști periculoși. Acuzația este, de altfel, și una dintre principalele arme utilizate de candidatul republican, Donald Trump, în confruntarea pentru președinție.

Precedent cu extindere rapidă

Rezoluția din Waterford a fost adoptată cu doar câteva ore înainte ca o prestigioasă firmă de avocatură din Michigan să anunțe că a fost selectată pentru a reprezenta statul Tennessee într-un proces contra guvernului federal în privința Programului de Relocare a Refugiaților. Hotărârea consiliului local din Waterford a inflamat întregul stat Michigan, unde șeful districtual al zonei metropolitane Detroit a declarat că intenționează să dea în judecată guvernul federal pentru relocarea de refugiați fără o consultare prealabilă cu oficialitățile locale. Potrivit rezoluției, citată de site-ul „Breitbart”, Michigan este statul care a primit până acum cei mai mulți refugiați sirieni. Cifrele oficiale relevă că autoritățile federale au solicitat relocarea în Michigan a cel puțin 4060 de refugiați, în anul fiscal 2016. Refugiații sunt plasați în Michigan prin intermediul Programului de Relocare a Refugiaților, program federal finanțat din banii contribuabililor, care coordonează plasarea și ajutoarele sociale acordate refugiaților ce sosesc în Statele Unite. Potrivit rezoluției din Waterford, acest program creează „o povară financiară semnificativă” pentru comunitățile care trebuie să-i găzduiască pe refugiați.

 

Avem foarte mulți oameni care au nevoie de slujbe în Waterford! Ce veți face cu refugiații care vin aici? Cum îi veți hrăni, cum îi veți îmbrăca și unde îi veți adăposti? Nu ne permitem toate acestea. Avem veterani care au nevoie de ajutor!” Locuitor din Waterford

 

 

×