x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un tribunal scoţian a decis că suspendarea Parlamentului de către premierul britanic este legală

Un tribunal scoţian a decis că suspendarea Parlamentului de către premierul britanic este legală

04 Sep 2019   •   12:58
Un tribunal scoţian a decis că suspendarea Parlamentului de către premierul britanic este legală

Decizia premierului britanic Boris Johnson de a suspenda Parlamentul Marii Britanii, începând de la jumătatea lunii septembrie şi până la mijlocul lui octombrie, este legală, a stabilit miercuri un tribunal din Scoţia, informează Reuters şi AFP.

Mai mult de 75 de parlamentari au contestat în justiţie dreptul lui Boris Johnson de a suspenda sau proroga Parlamentul, argumentând că acest lucru este ilegal şi neconstituţional pentru că Johnson a intenţionat să facă aceasta pentru a forţa un Brexit fără acord la 31 octombrie, dar limitând posibilităţile oponenţilor de a obiecta.

Judecătorul Raymond Doherty a decis că problema nu a fost una de natură să determine un demers în justiţie, ci una de ordin politic.

Alte două acţiuni în justiţie similare urmează să fie tranşate în Regatul Unit.

Boris Johnson a amânat până pe 14 octombrie ''Discursul Reginei'', ceea ce a implicat de facto suspendarea activităţii parlamentului începând cu o zi din intervalul 9-12 septembrie până la 14 octombrie şi a îngreunat planurile adversarilor Brexitului de a împiedica ieşirea din UE la 31 octombrie. Aceştia din urmă vor să introducă până la suspendarea activităţii parlamentului un proiect de lege care să-l oblige pe şeful guvernului să ceară o nouă amânare a Brexitului dacă, până la 19 octombrie, premierul nu a reuşit să obţină un nou acord cu UE sau nu a primit aprobarea parlamentului pentru o retragere fără acord.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Boris Johnson suspendare parlament brexit