x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ungaria, la dreapta?

Ungaria, la dreapta?

de Sînziana Stancu    |    09 Apr 2010   •   00:00

Previziunile privind alegerile generale din Ungaria, ce se vor desfăşura în două etape, la 11 şi la 25 aprilie, îl dau drept favorit pe fostul premier Viktor Orban, în timp ce partidul de extremă-dreapta, Jobbick, pare în plină ascensiune.



După opt ani în opoziţie, timp în care Ungaria a fost condusă de socialişti, carismaticul lider al Fidesz, fostul premier ungar Viktor Orban, este dat drept favorit înaintea alegerilor generale de duminică, scrie AFP. Orban le-a promis concetăţenilor lui că va "repune pe picioare" economia ţării, lovită puternic de criză şi salvată de la faliment, în octombrie, anul trecut, de un împrumut de 20 de miliarde de euro de la FMI, BM şi UE, că "va face ordine în Sănătate" şi "va garanta securitatea publică". Orban a promis şi "crearea unui milion de locuri de muncă" în ţara sa cu zece milioane de locuitori.

Aceste angajamente sunt luate în contextul unui buget de austeritate adoptat de guvernul socialist, care a impus eliminarea celui de-al 13-lea salariu, reducerea pensiilor şi ajutoarelor guvernamentale şi creşterea impozitelor. Austeritatea pare acum să se întoarcă împotriva socialiştilor, pe care electoratul i-ar putea sancţiona drastic, votând cel mai probabil cu dreapta şi extrema-dreaptă, respectiv cu Orban şi cu Partidul Jobbick, extremist, antisemit şi rasist.

×
Subiecte în articol: externe