x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ungaria ţine secretă substanţa care i-a poluat apele

Ungaria ţine secretă substanţa care i-a poluat apele

de Irina Cristea    |    07 Oct 2010   •   00:00

Accidentul industrial din Ungaria a dus la distrugerea întregului ecosistem al râului Marcal, iar autorităţile de la Budapesta nu au transmis încă României informaţii cu privire la substanţa poluantă şi la cantitatea ei.

"Nu am primit de la partea maghiară nici o informare exactă, deşi din 5 octombrie le cerem să ne comunice care este exact substanţa care a poluat apele şi care este cantitatea din aceasta care s-a scurs în urma ruperii barajului. În lipsa acestor informaţii, nu putem decât să facem măsurători la intrarea Dunării în ţară şi să sperăm că nimic rău nu se va întâmpla", au declarat, pentru Mediafax, surse din instituţiile cu atribuţii în gestionarea eventualelor urmări ale accidentului ecologic.

În acest timp, veştile ce vin din Ungaria sunt tot mai alarmante. Ieri, directorul regional al serviciilor de combatere a dezastrelor, Tibor Dobson, a anunţat că toţi peştii şi toate plantele din râul Marcal, afectat de noroiul toxic deversat în urma accidentului de la uzina de prelucrare a aluminiului de la Ajka, au murit din cauza nivelului de alcalinitate foarte ridicat. De asemenea, un braţ al Dunării de pe teritoriul Ungariei a fost poluat cu materialele chimice. Purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru apărarea împotriva dezastrelor, Györgyi Töttşs, a declarat pentru Radio România Actualităţi că din braţul Mosoni-Duna apele vor ajunge în Dunăre însă se speră că substanţele chimice vor fi suficient de diluate pentru a nu cauza prejudicii.

De altă părere sunt autorităţile din judeţul Mehedinţi, reunite într-o şedinţă a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă. Autorităţile locale se tem că reziduurile toxice ar putea ajunge sâmbătă în Dunăre, la intrarea în ţară la Baziaş şi cer sprijinul Ministerului de Externe şi Ministerului Administraţiei şi Internelor pentru a solicita informaţii de la oficialii din Ungaria cu privire la substanţele poluante. Administraţia Naţională Apele Române (ANAR) a informat însă că unda de poluare a ajuns ieri în Dunăre urmând să ajungă la Baziaş după aproximativ cinci zile. ANAR a mai transmis că a constituit "un grup de lucru la nivel central şi local", format din specialişti, biologi şi chimişti, şi că monitorizează valorile Ph-ului apei fluviului la intrarea în ţară, din trei în trei ore.

×
Subiecte în articol: externe