x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Certificatul verde digital pentru COVID-19, valabil de la 1 iulie

UPDATE Certificatul verde digital pentru COVID-19, valabil de la 1 iulie

21 Mai 2021   •   16:39
UPDATE Certificatul verde digital pentru COVID-19, valabil de la 1 iulie

Certificatul verde digital al UE pentru COVID-19 trebuie să poată fi folosit de la 1 iulie, potrivit comisarului european pentru justiţie, Didier Reynders, scrie DPA. Cu toate astea, este nevoie de o perioadă de tranziţie de şase săptămâni.

Acesta  le va permite cetăţenilor UE "să circule mai ușor în spațiul comunitar" şi va susţine sectoarele economice dependente de libertatea de mişcare.

Vor fi disponibile gratuit, pe hârtie sau digital trei tipuri de certificate - unul care atestă administratea unui vaccin aprobat de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), unul care cu rezultat negativ la testul PCR şi unul pentru persoanele care au trecut prin boală.

După implementarea acestora, țările UE ar trebui să nu mai impună restricţii noi de călătorie, precum carantina.

"Toate statele membre trebuie să se pregătească pe deplin, pe parcursul lunii iunie, aşa încât iniţiativa să fie imediat operaţională", a spus Reynders/ Comisia Europeană va oferi suport tehnic şi financiar.

Guvernele naţionale şi legislativul comunitar trebuie să avizeze oficial acordul înainte de lansarea documentul digital.

ȘTIRE INIȚIALĂ Certificatul de vaccinare anti COVID-19 a fost aprobat de Parlamentul European. Acesta va fi necesar pentru călătoriile în spațiul intra-comunitar, scrie AFP. Acordul va trebui votat în plenul legislativului UE, în sesiunea 7-10 iunie. Certificatul ar trebui să devină operaţional înainte de sfârşitul lunii iunie. 

Documentul se numește certificat verede digital european și atestă vaccinarea completă împotriva virusului SARS-CoV-2. Dacă o persoană care vrea să se deplaseze peste granițele țării sale și nu s-a imunizat, trebue să prezinte un test negativ efectuat recent ori a trecut prin boală.

Inițial, eurodeputații au cerut ca statele UE s ă suporte costul testelor PCR, însă unele au refuzat. Așadar, s-a ajuns la un compromis, fiind stipulată necesitatea ca acestea să aibă un preț accesibil. În plus, Comisia Europeană s-a angajat să aloce 100 de milioane de euro pentru achiziția de teste, prin Instrumentul pentru Sprijin de Urgenţă şi, la nevoie, să suplimenteze cu 100 de milioane de euro pentru teste suplimentare.

O altă temă abordată, a fost garantarea că titularul certificatului de vaccinare nu va intra în carantină ori vor f i efectuate alte teste în țara de  destinaţie. Dar statele membre au vrut ca aceste măsuri să le stabilească la nivel național. S-a ajuns astfel la soluția ca statele membre ''să se abțină de la impunerea unor restricţii de călătorie suplimentare'', cum ar fi carantina sau noi teste, cu excepţia cazului în care acestea vor fi ''necesare şi proporţionale pentru sănătatea publică''.

Certificatul sanitar european se află pe agenda summitului european din 24-25 mai.

×