x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Curtea Supremă a Rusiei decide DEFINITIV dizolvarea celui mai important ONG pentru drepturile omului

UPDATE Curtea Supremă a Rusiei decide DEFINITIV dizolvarea celui mai important ONG pentru drepturile omului

22 Mar 2022   •   16:55
UPDATE Curtea Supremă a Rusiei decide DEFINITIV dizolvarea celui mai important ONG pentru drepturile omului

Curtea Supremă a Federației Ruse a decis definitiv dizolvarea ONG-ului Memorial, scrie AFP.

"Curtea Supremă nu a dat curs cererii de amânare a dizolvării Memorial International. Curtea consideră că motivele pentru o suspendare trebuie să fie cu adevărat excepţionale şi proporţionale", a transmis organizația non-guvernamentală. 

Memorial era cel mai important ONG din Rusia, considerat un pilon al apărării drepturilor omului și păstra vie memoria milioanelor de victime ale crimelor comise în fosta URSS. 

Justiția a hotărât în decembrie 2021 dizolvarea organizației iar decizia a a fost confirmată pe 28 februarie 2022. 

Însă Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a cerut autorităților de la Moscova, la sfârșitul anului trecut, suspendarea dizolvării ONG-ului pentru a examina dosarul, în urma sesizării depuse de Memorial. Având la bază solicitarea CEDO, Memorial a făcut recurs la Curtea Supremă. 

ȘTIRE INIȚIALĂ Curtea Supremă a Rusiei a a decis dizolvarea celui mai important ONG pentru drepturile omului din această țară. Organizația Memorial este acuzată că nu a respectat Legea privind agenţii străini, scrie TASS.

"Cererea Procuraturii Generale de dizolvare a Societăţii Internaţionale Istorice şi Educaţionale 'Memorial' va fi acceptată", a anunţat judecătoarea Alla Nazarova. Deocamdată decizia nu a fost motivată. 

Organizația va trebui să-și închidă toate filialele. 

"Considerăm că decizia Curţii Supreme din Rusia, care a admis cererea Procuraturii Generale de a dizolva Memorial International, este ilegală şi nefondată şi o vom ataca. Este o decizie nedreaptă care va dăuna" ţării", a spus avocata Maria Eismont. 

"Acesta este un semnal negativ care arată că societatea şi ţara noastră se îndreaptă în direcţia greşită", a declarat și Jan Raczynski, directorul organizației. 

Procurorul Alexei Jafiarov a spus în faţa Curţii  SUpreme că ONG-ul  " prezintă o imagine falsă a URSS ca stat terorist", că "denigrează memoria" celui de-al Doilea Război Mondial şi că încearcă să "reabiliteze criminalii nazişti".

Memorial International a fost adăugată în registrul ONG-urilor agenţi străini în 2016 și a fost amendată de mai multe ori. 


 

×
Subiecte în articol: Rusia memorial