x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Statele UE se pregătesc să facă față întreruperii livrărilor de gaze naturale din Rusia

UPDATE Statele UE se pregătesc să facă față întreruperii livrărilor de gaze naturale din Rusia

30 Mar 2022   •   13:41
UPDATE Statele UE se pregătesc să facă față întreruperii livrărilor de gaze naturale din Rusia

Statele UE au început să ia măsuri pentru a se proteja în cazul opririi robinetului de gaze naturale și petrol de către Moscova. Vladimir Putin a cerut plata în ruble de la 1 aprilie 2022 pentru exporturile de energie. G7 și blocul comunitar nu sunt de acord.

Totodată, SUA, Marea Britanie, Canada și Australia au impus deja o interdicție asupra importurilor de petrol rusesc de la începutul lunii martie, ca reacție la invadarea Ucrainei. 

G7 a decis că nu va plăti în ruble pentru gazele rusești, considerând că reprezintă o încălcare unilaterală a contractelor.

UE importă circa 40% din necesarul de gaze din Rusia și plătește în euro către Gazprom.

Grecia

Autoritățile de  la  Atena au decis organizarea unei reuniuni de urgență pe tema plății în ruble pentru livrările de gaze naturale din Rusia, a anunțat ministrul Energiei, citat de Reuters.

Se vor întâlni reprezentanți ai autorității de reglementare a energiei, operatorul național de transport și furnizorii de gaze. 

Polonia

Premierul Mateusz Morawieck anunță că Polonia va reduce importurile de petrol din Rusia până la sfârșitul anului, scrie Sky News. Primele acțiuni în acest sens vor începe din luna mai. 

Măsura vine după ce Germania a declanșat o alertă pentru livrările de gaze naturale, pe fondul temerilor că Rusia ar putea să le întrerupă furnizarea dacă plata nu este făcută în ruble.

Germania

Planul de urgență al Germaniei pentru aprovizionarea cu gaze naturale a fost activat, anunță ministrul Economiei, Robert Habeck, citat de AFP.

Planul de urgență are trei etape și în prima fază va înființa o celulă de  criză la Ministerul Economiei care va monitoriza aprovizionarea cu gaze. Oficialul german a precizat că deocamdată sunt asigurate stocuri. În ultima fază se va trece la raționalizarea gazelor.

"Trebuie să ne creştem măsurile preventive şi să fim pregătiţi pentru o escaladare din partea Rusiei", a explicat Robert Habeck.

Companiile germane de utilități au averzitat că este posibil să existe întreruperi de livrări din Rusia. 

Demnitarul recomandă astfel populației și companiilor să reducă consumul pentru a evita eventualele probleme. 

Germania importă din Rusia circa 50% din consumul de gaze și 30% din petrolul necesar. 

 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: germania gaze naturale Rusia