x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ursula von der Leyen îi sprijină pe candidaţii Franţei şi Ungariei pentru posturi de comisari europeni

Ursula von der Leyen îi sprijină pe candidaţii Franţei şi Ungariei pentru posturi de comisari europeni

29 Oct 2019   •   15:06
Ursula von der Leyen îi sprijină pe candidaţii Franţei şi Ungariei pentru posturi de comisari europeni

Ursula von der Leyen, preşedintele-ales al Comisiei Europene, şi-a exprimat oficial marţi sprijinul pentru candidaţii desemnaţi de Franţa şi Ungaria în echipa sa de comisari, într-un efort de a depăşi numeroasele obstacole care au întârziat cu cel puţin o lună preluarea oficială a prerogativelor de către noul executiv european, potrivit dpa.

Nemţoaica Von der Leyen împreună cu echipa sa de comisari urma să preia la 1 noiembrie ştafeta de la Comisia condusă de predecesorul său în funcţie Jean-Claude Juncker, dar trei dintre candidaţi - cei nominalizaţi de România, Ungaria şi Franţa - au fost respinşi de Parlamentul European.

Von der Leyen a propus marţi statelor membre din UE să-i aprobe pe candidaţii francez Thierry Breton şi ungar Oliver Varhelyo, actualul ambasador al Ungariei la UE, pe care i-a audiat cu o seară în urmă, a indicat purtătorul său de cuvânt, Jens Flosdorff.

Nominalizarea candidatului României întârzie din cauza unei crize guvernamentale, notează dpa. Guvernul interimar de la Bucureşti a fost invitat să prezinte un nou candidat cât mai rapid posibil, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui-ales al Comisiei Europene.

Francezul Thierry Breton, şeful gigantului tehnologic Atos, este astfel pe punctul de a prelua influentul portofoliu pentru piaţa internă, dar au apărut întrebări despre posibile conflicte de interese în cazul său.

Breton, fost ministru francez al economiei, a prezentat 'propuneri ambiţioase' pentru a soluţiona astfel de preocupări, a indicat marţi Jens Flosdorff.

El a fost nominalizat după ce candidatura precedentă a Franţei în persoana fostei deputate europene Sylvie Goulard a fost respinsă din cauza unei anchete antifraudă în curs de desfăşurare la UE şi a activităţii de consultanţă profitabilă în timp ce era eurodeputat. Această decizie a suscitat indignarea preşedintelui francez Emmanuel Macron.

Von der Leyen şi-ar putea prelua oficial funcţia la 1 decembrie dacă Parlamentul European aprobă întreaga componenţă a echipei sale de comisari la timp, dar mai sunt încă multe obstacole de depăşit, notează dpa.

AGERPRES

×