x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UTILE: Centre de votare in Israel si Canada

UTILE: Centre de votare in Israel si Canada

16 Noi 2004   •   00:00

In 2004, aproximativ 10% din romani se afla peste hotare, cei mai multi la munca si la studii. Ei reprezinta mai mult de 10% din cei cu drept de vot. Jurnalul National va prezenta in pagina "Romanii in lume" centrele de votare organizate in comunitati din afara Romaniei.

URNE. Romanii din Israel vor vota la Tel Aviv si Haiffa, iar cei din Canada la Ottawa, Toronto si Montreal
ISRAEL. Romanii din Israel vor avea anul acesta la dispozitie trei sectii de votare, mai putine decat la alegerile din 2000. Cele mai importante vor fi la Tel Aviv si Haiffa. Romanii pot vota in baza pasaportului turistic, pasaportului de serviciu, diplomatic sau a unui act de identitate romanesc care trebuie sa fie valabil (fie ca este vorba de carte de identitate, buletin de identitate sau carte de alegator). Ambasadorul Romaniei in Israel, Mariana Stoica, a declarat intr-un interviu pentru postul de radio Vocea Israelului ca reprezentanta diplomatica a Romaniei in aceasta tara conteaza pe un numar de aproximativ 10.000 de alegatori. Ambasadorul a mai spus ca a luat legatura cu reprezentantii patronatelor care angajeaza muncitori romani in Israel, pentru a facilita transportul acestora la sectiile de votare. "Urmeaza saptamana viitoare sa avem o alta intalnire in care sa stabilim exact modul in care pot sa ii aduca, sa ii deplaseze si cum se vor face aceste deplasari, in asa fel incat sa nu le perturbam programul de munca", a declarat ambasadorul Romaniei pentru radioul israelian.

CANADA. Cetatenii romani aflati in Canada temporar sau permanent isi vor putea exercita dreptul de vot la sectiile de votare organizate la Ambasada Romaniei la Ottawa (655 Rideau Street), Consulatul General al Romaniei la Toronto (111 Peter Street, suite 530) si la Consulatul General al Romaniei la Montreal (1111 Rue St. Urbain, Suite M01-04), a anuntat Ambasada Romaniei la Ottawa. Votarea incepe la ora 7:00 si se incheie la ora 21:00. Exprimarea votului se face pe baza actului de identitate valabil, prin act de identitate intelegandu-se cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori pasaportul diplomatic, de serviciu, consular sau simplu. In cazul pasaportului simplu, trebuie spus ca el poate fi folosit pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetatenii romani aflati in strainatate sau de cetatenii romani domiciliati in strainatate. In acelasi timp, votantii care se legitimeaza cu pasaportul simplu vor trebui sa completeze o declaratie pe propria raspundere ca nu si-au exercitat sau nu isi exercita dreptul la vot in aceeasi zi, pe baza altui act de identitate. (Mihai Stirbu)

×
Subiecte în articol: diaspora româniei Israel identitate