x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UTILE: In Norvegia

UTILE: In Norvegia

15 Dec 2004   •   00:00

Norvegia nu este o tara in top 10 al destinatiilor pentru imigranti. Ei sunt aproximativ 8% din populatia tarii, scrie publicatia norvegiana Nettavisen.

Dar imigrantii din Norvegia reprezinta 10% din oamenii care si-au deschis in 2003 propria afacere. Cifrele institutului de statistica al Norvegiei arata ca in 2003 au fost infiintate 39.000 de firme noi. Aproximativ 27.000 dintre aceste firme aveau proprietar unic, iar din acestea 2.700 aveau ca proprietar un imigrant. Cele mai multe companii care apartin imigrantilor intra in categoria "Servicii" sau "Comert". Microintreprinderile fondate de imigranti se ocupa in special de proprietati, inchirieri sau servicii si alte 18% se ocupa de comert. Imigrantii mai sunt reprezentati puternic in domeniul hotelier si cel al restaurantelor.

Cu toate acestea, Norvegia, careia i se spune "societatea perfecta", nu este chiar un rai pentru toata lumea, scrie publicatia Euro Views. Imigrantii care nu vin din tarile vest-europene au probleme cand incearca sa-si gaseasca o slujba si chiar se confrunta cu discriminari. Angajatorul are dreptul sa specifice in anunt ca are nevoie de "o persoana care sa stie limba norvegiana" sau "angajez numai europeni".

Cea mai mare problema pentru imigranti este limba norvegiana, pentru ca nu poate fi invatata in prea multe locuri in afara tarii. (Ana-Maria Luca)

×
Subiecte în articol: diaspora